Vakantie in Nederland; van Giethoorn tot Kaasmarkt in Alkmaar

Vakantie in Nederland? Als kind wist ik niet beter, dan dat we in de zomervakantie naar een vakantiepark in Nederland gingen. Volgens mij heb ik zo alle twaalf de Nederlandse provincies wel gezien, net als tal van toeristische trekpleisters. Met een bootje door Giethoorn varen, de kaasmarkt in Alkmaar bezoeken, fietsen op de Veluwe en natuurlijk poseren voor de Hunebedden in Drenthe – in het fotoboek vol herinneringen aan mijn kindertijd kom ik er allemaal foto’s van tegen. Bijna dertig jaar later kijk ik er met veel plezier op terug. Sterker nog – na diverse verre reizen – ontdek ik dat Nederland nog zoveel meer te bieden heeft…

Mooie plekken ontdekken

Australië, Nieuw-Zeeland, Fiji, Maleisië, Curaçao, Hong Kong, Mexico, Bonaire, Turkije, de Canarische Eiland, Spanje, Griekenland en Frankrijk… De afgelopen jaren zijn we er allemaal geweest. De eerste landen met de Lonely Planet in handen; andere landen juist als de luie toerist, waarbij we excursies boekten om net ietsje meer te zien. En juist op het moment dat we – bijvoorbeeld in Nieuw-Zeeland – op zoek gingen naar mooie bestemmingen en toeristische must do’s, ontdekte ik dat ik Nederland nog nooit op zo’n manier heb bekeken. Mijn ouders deden dat duidelijk wel; want tijdens zo’n vakantie in eigen land gingen we er vaak met de fiets op uit om mooie plekken te ontdekken. Zo zag ik als kind hoe divers de natuur in ons kleine landje eigenlijk wel niet is. En weet ik dat toeristen van heinde en ver komen om door Giethoorn te varen.

Giethoorn

Maar Giethoorn is ook echt leuk voor Nederlanders. De plek, maar ook de omgeving rond Giethoorn is namelijk sprookjesachtig. En wat het natuurlijk helemaal bijzonder maakt, is dat je Giethoorn Village (zoals het deel van Giethoorn wordt genoemd dat je een dagje kunt bezoeken) het beste per water kan bezoeken – ze noemen het dan ook wel eens het Nederlandse dorp zonder wegen. Giethoorn Village bestaat namelijk uit allemaal kleine eilandjes die door 176 bruggen met het vasteland verbonden zijn. Op die eilandjes kun je dan weer prachtige boerderijen met rieten daken bewonderen, die in de achttiende en negentiende eeuw zijn gebouwd. Als kind is het machtig om dit alles te verkennen met een fluisterbootje. Mag het van jouw actief en wil je Giethoorn zonder kids verkennen, dan kun je zelfs op de SUP door Giethoorn. Bij mij staat-ie in ieder geval op het wensenlijstje om ook met het gezin te bezoeken; laten zien waar ik met ‘opa en oma’ naar toe ging vroeger en zo weer nieuwe herinneringen maken.

Weerribben en De Wieden

Het is ook mooi hoe je als volwassene zo’n gebied ook weer anders bekijkt. Als kind vond ik die boottocht onvergetelijk, maar nu wil ik ook het gebied rond Giethoorn ontdekken. Ik was me er destijds namelijk helemaal niet van bewust dat dat ook zo mooi is. De Weerribben en De Wieden vormen namelijk samen het grootte en mooiste laagveenmoerasgebied van Noordwest Europa. Hier wisselen water en land elkaar voortdurend af. Fan van Nederlandse tv-series? Dit gebied kun je herkennen uit de serie Diepe Gronden.

Vakantie in Nederland

En zo kun je tijdens je vakantie in Nederland natuurlijk nog veel meer leuke dingen bedenken. Want in de buurt van al die toeristische trekpleisters is zoveel meer te zien. Als je het over de Kaasmarkt in Alkmaar hebt, dan kun je met je kinderen ook de Elfendeurtjestocht door het historische centrum wandelen. Zo’n zoektocht maakt wandelen opeens niet meer saai. Of rijdt door naar de kust; het strand vinden kinderen altijd heerlijk. Maar denk ook aan de de provincie Drenthe, daar kun je echt veel meer doen met je gezin dan de hunebedden bezoeken. Zo is gevangenismuseum Veenhuizen met kinderen een echte aanrader. Of kies bijvoorbeeld voor de Sabeltandtijgerspoor speelroute door het Hunzebos bij Exloo. Zo ga je echt met je gezin op avontuur en maak je een reis onvergetelijk. Wist je dat er zo in Nederland tal van speelbossen en familiewandelingen te vinden zijn? Wat ik daar persoonlijk ook erg leuk aan vind, is dat je het echt samen doet. Omdat de meesten van ons Nederland nog nooit zo bekeken hebben, ontdek je met je gezin de meest verrassende zaken tijdens een vakantie in eigen land. En dat zijn weer onvergetelijke herinneringen aan kindertijd voor later.

Vakantie dichtbij huis

Zo heeft natuurlijk iedereen de mooiste stukjes natuur en toeristische bezienswaardigheden in de eigen omgeving. Zo hoeven wij niet verder dan vijf tot tien minuutjes te rijden om Nationaal Park De Maasduinen te bezoeken. Onze kleine man geniet al van het tochtje de Maas over met het pontje. Zelfs als we maar één dagje vrij hebben, hebben we zo het vakantiegevoel dichtbij huis. Sterker nog: we hebben tijdens onze laatste vakantie bewust een vakantiepark gezocht waar we niet te ver voor hoefden te rijden. Wat was dat heerlijk; op tien minuten rijden kwamen we terecht in een andere wereld, waarin ieder heel relaxt was. Het genieten kon meteen beginnen en toen we toch iets vergeten waren, reden we snel even naar huis. Ideaal! En terwijl we volledig in vakantie-modus stonden ontdekten we weer nieuwe speeltuinen, wandelingen en andere kindvriendelijke uitjes. Daar profiteren we dan in het weekend weer van. Wat dat betreft, kan ik iedereen aanraden om Nederland te ontdekken. Kijk wat er in je omgeving te doen is en verdiep je in de toeristische trekpleisters waar mensen van heinde en ver voor naar Nederland komen. Dat is namelijk echt niet voor niks.

augustus 17, 2022 /