Documentaire Coos en de Colafles; gevolgen seksueel geweld

De documentaire Coos en de colafles verwacht je misschien niet als tip op Twijfelmoeder. Toch wil ik ‘m hier wel benoemen. Deze docu laat namelijk – aan de hand van een zeer persoonlijk verhaal – de gevolgen zien van seksueel geweld en traumaverwerking. Als je zoiets heftigs hebt meegemaakt, dan is het niet gek dat dit je blijft achtervolgen. Is iemand in het verleden over jouw grenzen gegaan, geef jezelf dan ook de ruimte om dit te verwerken. De 3Doc: Coos en de colafles is vanavond – woensdag 17 april – om 22.00 uur te kijken bij BNNVARA op NPO3.

Coos en de Colafles

Als Coos 25 jaar geleden – hij is dan 13 – met zijn vrienden zit te blowen aan de waterkant, gaat hij out en komt even later bij met een colafles in z’n kont. Grapje van z’n vrienden. Het incident tekent z’n leven, omdat het hem jarenlang blijft achtervolgen. Waarom hebben zijn vrienden dat gedaan? Waarom vinden mensen het leuk om hem er alsmaar mee te blijven pesten?

Confrontatie met zijn pijn

Coos, nu 38 schopte het tot succesvol barbier maar kan zich niet neerleggen bij deze zwarte bladzijde uit z’n geschiedenis en daarom wil hij zijn vrienden van toen confronteren met zijn pijn. Wat is er precies gebeurd op die bewuste dag? En in hoeverre komt zijn verhaal overeen met dat van de betrokkenen van destijds? Weten zij het überhaupt nog, of is het incident vergeten?

Impact op leven

Coos benadert de groep vrienden van toen met de vraag of ze, samen met hem, door middel van virtual reality willen terugkijken naar de gebeurtenissen van toen. Weten ze wat voor impact het incident op zijn leven heeft gehad? Durven ze het aan om terug te gaan naar die ene middag aan het water waar ze ver over de grenzen van hun vriend heen gingen? Het is maar de vraag of de betrokkenen van toen openstaan voor die confrontatie. 

Grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag manifesteert zich in vele vormen en kan iedereen treffen. De documentaire Coos en de Colafles laat zien hoe ontwrichtend een grensoverschrijdende grap kan uitpakken en het leven van een jonge jongen voorgoed kan veranderen. Als dit jouw overkomt – net zoals dit bij Coos gebeurde – weet dan dat het niet door jou komt. Dat je niet alleen bent. Ik hoop dat je dat ook uit deze documentaire haalt. Triggert dit je te veel, dan hoef je ‘m natuurlijk niet te kijken. Zolang je maar bewust bent dat ook zo’n gebeurtenis jouw twijfels kan triggeren. Durf daarom open en eerlijk naar je eigen situatie te kijken.

Zelfde beleven met VR bril

Samen met Niels Egidius maakt Coos een virtual reality-installatie waarmee hij zijn vrienden van toen en nu wil laten beleven wat hij als 13-jarige jongen heeft meegemaakt. Dat deze ervaring indringend is, wordt duidelijk uit de woorden van zijn familie nadat ze de VR-bril afzetten. Eindelijk begrijpen ze nu echt wat Coos heeft moeten meemaken. Een documentaire over de gevolgen van seksueel geweld en traumaverwerking aan de hand van een zeer persoonlijk verhaal. 

3Doc Coos en de Colafles

3Doc: Coos en de Colafles is een coproductie van Tuvalu Media en BNNVARA. Je kunt ‘m kijken op woensdag 17 april 2024 om 22.00 uur op NPO3. Wil je de documentaire Coos en de Colafles terugkijken, dan kan dit via NPO Plus en NPO Start. Kom je niet uit Nederland? Hier lees je hoe je NPO Start in buitenland gebruiken kunt.

Foto: Tuvalu Media/ BNNVARA

Twijfel jij over je kinderwens?

april 17, 2024 /