Blij met Halina Reijn haar openhartigheid

Wat ben ik ontzettend blij met de openhartigheid van actrice Halina Reijn. Niet alleen heeft ze een prachtige column geschreven. Ze durft het ook nog eens aan om daar op tv verder op in te gaan. Zo dapper en ook zo noodzakelijk, want kinderloosheid – bewust, ongewild of nog aan het twijfelen zoals ik – lijkt één van de laatste taboes in Nederland.

Als je geen kinderen hebt, dan heeft iedereen daar wel een mening over. En dat al voor je hebt gezegd hoe dat komt. Dat kan natuurlijk een bewuste keuze zijn, waarna velen roepen dat dat ‘egoïstisch’ is. Maar je kunt ook twijfelen, net als ik, en dus het ongevraagde advies krijgen ‘niet over nadenken gewoon doen, van een kind krijg je nooit spijt’.

Er wordt al een mening gegeven, voordat men weet wat er speelt. Misschien hebben jij en je partner al het hele medische circuit doorlopen en heeft helaas niets jullie kunnen helpen bij het realiseren van jullie diepe kinderwens. Of je hebt net als Halina Reijn nog niet de geschikte partner gevonden. Dan wordt er gezegd ‘dan doe je het toch alleen’. Ja, dat kun je makkelijk zeggen als je zelf niet voor die keuze staat.

Als ik vertel over de opmerkingen die ik – zowel voor, als na de start van TwijfelMoeder – heb gekregen over mijn twijfels, dan merk ik dat velen het maar onzin vinden. ‘Dat valt toch allemaal wel mee.’ ‘Zo wordt het toch niet bedoeld.’ Nou, lees de column van Halina eens. Als je mij niet geloofd, dan wil je het misschien wel van haar aannemen? Ik vind het echt heel heftig om te lezen dat men niet beseft dat zij verdrietig is om haar kinderloze bestaan. Ze zal dit lot zelf gekozen hebben, lijkt de gedachte te zijn.

En dan moet je beseffen dat bekende vrouwen als Halina de kindervraag nog vaker voorgeschoteld krijgen. Want in interviews wordt natuurlijk altijd even de kindervraag gesteld. Zo geldt dat ook voor bijvoorbeeld Jennifer Aniston, die eerder al aangaf die vragen ontzettend beu te zijn. Dat moet zo pittig zijn. Keer op keer wordt je geconfronteerd met een onderwerp dat zo privé en vaak ook verdrietig is.

Wat ben ik blij dat Halina openhartig haar verhaal heeft gedeeld. Want juist haar bekendheid – die ze misschien wel eens heeft vervloekt vanwege al die vragen naar haar kinderwens – zorgt er nu voor dat dit onderwerp wordt besproken. Niet alleen Halina krijgt de één na de andere reactie; ook op Facebook volgen gesprekken met vrienden (en onbekenden) als één van hen haar column deelt.

Alleen samen kun je een taboe doorbreken. Dank, Halina!

Wil je zelf je verhaal delen, dat kan. Je leest er hier meer over. 

Twijfel jij over je kinderwens?

mei 12, 2015 /