NIPT nu beschikbaar voor alle zwangere vrouwen in Nederland

NIPT – de niet invasieve prenatale test – is sinds 1 april van dit jaar beschikbaar voor alle zwangere vrouwen in Nederland. Met deze test kan er eenvoudiger én beter uit worden gesloten of een ongeboren kind het down-, edwards- of patatsyndroom heeft. Voorheen werd dit risico beoordeeld met de combinatietest. Daarnaast kent de NIPT geen risico’s voor het ongeboren kind, zoals bij invasieve testen wel het geval was.

Waar zwangeren al een tijdje voor de NIPT kunnen kiezen, maar daarvoor wel een fiks bedrag mochten neerleggen, is dit nu gelijk getrokken met de combinatietest. Je betaald nu 175 euro. Geschoolde counselors, veelal de eigen verloskundige of gynaecoloog, begeleiden de zwangere bij het maken van hun keuzes. Het RIVM heeft samen met de regionale centra voor prenatale screening en andere experts materialen ontwikkeld voor de counselors, om hen goed te informeren over de aankomende verandering. Daarnaast zijn alle counselors, voorafgaand aan de invoering van de NIPT, verplicht bijgeschoold.

Vanzelfsprekend hebben alle zwangeren en hun partner de keuze of ze wel of geen test willen, en worden ze goed over de mogelijke keuzes geïnformeerd. Voor de meeste zwangeren betekent de keuze voor NIPT dat ze nog maar één test nodig hebben om een betrouwbare uitslag te krijgen. Wanneer de NIPT geen aanwijzing geeft voor down-, edwards- of patausyndroom, is geen vervolgonderzoek nodig. Bij een afwijkende NIPT uitslag is nog wel een invasieve test (vruchtwaterpunctie of vlokkentest) nodig om zekerheid te krijgen.

Het NIPT Consortium, waarin de acht Nederlandse UMC’s onder andere samenwerken met de beroepsorganisaties NVOG, KNOV, VKGN en VKGL, gaat de TRIDENT-2 studie de komende drie jaar uitvoeren. Doel is om tot een zo goed mogelijke inrichting van het aanbod van NIPT te komen, en tot de uitvoering ervan in de dagelijkse praktijk. Daarbij wordt ook onderzocht welke keuzes zwangeren maken en wat hun ervaringen met de NIPT zijn. Ik ben erg benieuwd naar de bevindingen. Zelf hebben we voor de combinatietest gekozen; wij vonden in 2016 het prijskaartje dat aan de NIPT hing gewoon te hoog.

Verwachten jullie een kindje en wil je meer lezen over de verschillende testen en de screening op down-, edwards- en patausyndroom, bezoek dan de website www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl. De site bevat ook de keuzehulp ‘Bewust kiezen’. Deze kan helpen om gedachten over de screening op een rij te zetten.

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 10, 2017 /