Krijg je een lening als je ZZP’er bent?

Krijg je een lening als je ZZP’er bent? Als je als moeder je eigen bedrijf verder wilt uitbouwen en investeringen moet doen, dan worstel je vast met die vraag. In de beautybranche zie je dan vaak dat men uit onwetendheid – ‘het zal wel niet kunnen’ – kiest voor een of andere vage leaseconstructie. Je wil tenslotte graag aan de slag en hebt dat apparaat nodig om te kunnen verdienen. Laten we bij het begin beginnnen…

Maak een plan
Ondernemen betekent investeren; risico’s nemen. Maar ik ben wel van mening dat je dat doordacht moet doen. Als je namelijk niet goed nadenkt over je beslissingen, dan kun je later wel eens voor dure verrassingen komen te staan. Denk aan een leasecontract dat je moet uitdienen, terwijl je je zaak hebt moeten sluiten omdat het niet rendabel was. Het begint dus met een goed plan. Een plan waarin je hebt doorgerekend wat een bepaald apparaat uiteindelijk écht kost; dus de extra kosten die bij de lease zijn gekomen of de rente die je betaald aan een lening meegerekend.

Heb je alle kosten?
Heb je eigenlijk nagedacht over hoeveel omzet je wilt maken? Of nog beter gezegd: hoeveel geld wil je aan het eind van de rekening over houden? Wat voor kosten ga je allemaal maken? Je denkt misschien ‘dat valt wel mee’. Maar zet het eens op een rijtje. In mijn geval denk ik dan aan de huur van mijn kantoor, abonnementskosten voor Photoshop en Lightroom, maar ook aan de inhuur van de freelancer die mij ondersteunt. Telefoonabonnement, webhosting, kosten voor de boekhouder, contributie en deelnamebedrag van netwerkbijeenkomsten, vakliteratuur en ga zo maar verder… En wat dacht je van de reserveringen of verzekeringen die je hebt voor arbeidsongeschiktheid en pensioen? En in dat rijtje hoort natuurlijk ook nog de aansprakelijkheidsverzekering. Kortom: het lijstje is flink wat langer dan je misschien in eerste instantie denkt. Als je digitaal gaat boekhouden, dan krijg je een mooi overzicht van die inkomsten en uitgaven.

Uurtarief bepalen
Weet je wat er uit gaat per maand, dan weet je ook wat je moet verdienen om bedrag X aan het eind van de rit over te houden. Vergeet daarbij niet dat je BTW mag afdragen en dat – ondanks alle regelingen die de belastingdienst heeft van startersaftrek tot de kleinschalige ondernemersaftrek enzovoorts – er ook belasting moet worden betaald. Mijn advies: roep daarbij de hulp in van een boekhouder of accountant; zij weten als geen ander waar kansen liggen om zo min mogelijk belasting te moeten betalen. Want dat is wat we willen tenslotte. Blijf je het lastig vinden om je uurtarief te bepalen, dan kun je gebruik maken van de calculator van Ik word zzp’er.nl.

Overtuigd, dan knallen!
Ben je overtuigd van je bedrijf, dan kun je van start gaan. Hiervoor is wel wat initieel werkkapitaal voor nodig. Denk je aan en bedrijfsfinanciering? Kijk dan eens op Bankr waar zakelijke leningen worden vergeleken. Vind je een zakelijk lening via Bankr, dan krijg je meestal een scherp aanbod. Bankr vindt zakelijk lenen wel pas verstandig als je als ondernemer voldoet aan alle voorwaarden. Zo hebben de meeste zakelijke geldverstrekkers als eis dat je minimaal een jaar ondernemer bent. Daarbij willen ze een gezonde zakelijk omzet zien, waarbij het minimum van de bekende partijen zo’n 50.000 euro is. Een flink bedrag waar je misschien van schrikt. Laat dat dan een teken zijn om nog eens goed na te denken over je bedrijfsplan. Je kunt een zakelijke lening via Bankr afsluiten, maar weeg die bedrijfslening dan niet te zwaar op wat je verwacht te gaan verdienen?

Later ondernemen; nu opletten
Besluit je om het plan nog eventjes in de ijskast te zetten en te starten met een goed business plan, dan is het goed om wel al op te letten. Als je verwacht dan een zakelijke lening nodig te hebben, kun je namelijk nu al wat doen om de kans te vergroten. Je maakt als ZZP’er extra kans op een lening als je een woning op jouw naam hebt en (nog) geen BKR-codering op je naam hebt. Pas voor die laatste op, want die heb je tegenwoordig zo.

Lenen van familie
Geloof je in je plan, heb je het goed doorgerekend en kun je de lasten van een lening aan? Dan kun je er ook voor kiezen om een vermogend familielid te benaderen. Dit wordt ook wel de Tante Agaath lening of durfkapitaalregeling genoemd, zo lees ik op Bankr. Je kunt dan maximaal 50.000 euro lenen; enkel en alleen om delen van de nieuwe onderneming te financieren. Ik kende dit zelf nog niet, maar denk dat dit zeker interessant kan zijn voor veel ZZP’ers. Er zitten wel wat haken en ogen aan hoor, dus het is goed om het uitgebreide artikel van Bankr hierover echt aandachtig te lezen.

Schakel hulp in
Kom je er zelf niet uit? Schakel dan de hulp in. Misschien heb je wel een ondernemer in je netwerk die eens met je wil sparren (en mogelijk ook een netwerk heeft met potentiele investeerders – geld op de bank levert niks meer op, dus er wordt momenteel veel geïnvesteerd). Ook boekhouders en accountants denken in het voortraject graag mee met potentiële ondernemers. En je hebt natuurlijk ook nog financieel adviseurs. Misschien is crowdfunding zelf wel een idee; zorg dan voor een professional die daar ervaring mee heeft.

Foto vrouw met businessplan, bron Shutterstock (in overleg – https://www.shutterstock.com/nl/download/confirm/107760329?src=ye1t4MDKE16An6b6bCHBnw-1-1&size=huge_jpg Foto: ID 107760329)

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 7, 2018 /