Welke ondernemers inspireren jou?

Welke ondernemers inspireren jou? Daar ben ik ontzettend nieuwsgierig naar. Zijn dat vrouwen die hun business hebben uitgebouwd naast het moederschap? Of heb jij verrassende voorbeelden? Zelf ben ik inmiddels dertien jaar ondernemer (en een jaartje of wat langer actief als freelance journalist). In dit artikel vertel ik je over de ondernemers die mij inspireren.

Zo begon ik

Waar ik nu heel veel vrouwen bewust voor het ondernemerschap zie kiezen, was dat in mijn geval niet zo. Nee, ik begon voor mezelf, omdat ik het na vijf sollicitaties beu was om te horen dat ik ‘te jong’ en ‘te onervaren’ was. Ik schreef in die tijd al als freelancer voor Flair en BN/De Stem. Aan die ervaring werd dus gewerkt. En mijn leeftijd: tja, die kan ik niet veranderen. Er over liegen? Nee, dat is niet mijn stijl. Dan maar werken aan die ervaring en ervoor zorgen dat de afwijzers spijt zouden krijgen dat ze zo’n talent lieten lopen. Ik zag het freelancen in eerste instantie als iets tijdelijks. Je kunt tenslotte beter een betaald artikel schrijven, dan een sollicitatiebrief waarop je weer hetzelfde bericht terug krijg. En de investeringen zijn natuurlijk ook miniem; met een computer en werkende internetverbinding kun je aan de slag.

Mijn karakter:
Als je mij niet kent, denk je misschien ‘wat gaf je snel op’. Toch is het dat niet. Nee, het was voor mij juist een trigger om er vol voor te gaan. Twijfelen mensen, dan zal ik ze wel eens laten zien dat ze ongelijk hebben. Aan de andere kant ben ik ook het type dat zegt ‘wil jij niet met mij werken, dan is dat jouw verlies, niet het mijne’. Die eigenschappen in combinatie met de vrijheid en het simpele feit dat mijn business vanaf de start wel lekker liep, zorgen ervoor dat ik daarna nog maar sporadisch heb gesolliciteerd. En als ik dat deed, dan was dat niet eens op een vaste baan, maar op een freelance klus. Toen ik de laatste sollicitatiebrief die ik schreef, liet lezen aan mijn lief, zei hij: ben je hier niet iets te direct. Nee, ik wil gewoon dat de partijen met wie ik samenwerk, meteen weten wat voor vlees ze in de kuip hebben. En dat bleek de desbetreffende partij wel te waarderen; ik werd het.

Jan Dijkgraaf

Die houding in combinatie met het zakelijke aspect heb ik wel verder moeten ontwikkelen hoor. Klasgenoten van vroeger zullen mij eerder omschrijven als een ‘muurbloempje’, terwijl onbekenden me nu wel eens ‘arrogant’ vinden. Ik zou het zelf omschrijven als zelfbewust. Hoe ik zo ben kunnen groeien? Dat heeft zeker te maken met de workshop die ik een jaar of zes geleden bij Jan Dijkgraaf heb gevolgd. Okay, het duurde even voordat ik het geleerde omzette in de praktijk – iets met uit je comfortzone stappen en zo – maar nu pluk ik er echt de vruchten van. Jan is sowieso één van mijn voorbeelden. En dan te bedenken dat één van die vijf sollicitatiebrieven – waarmee ik mijn verhaal begon – ook aan hem gericht was. Wat ik zo mag aan Jan is dat hij écht staat voor zijn zaak. En dan kan hij ook nog eens jaloersmakend snel schrijven; zo vliegt het ene na het andere boekje van hem van de drukpers. Echt iemand uit de branche, die ik dus met veel plezier volg.

Bax-broertjes

Aan de andere kant – en dat vind je misschien een verrassende – inspireert het verhaal van de Bax-broertjes mij. Zij bewijzen namelijk dat je met een goed idee vanuit iedere hoek van het land, heel Nederland en zelfs Europa kunt veroveren. Ik ben natuurlijk ook een Zeeuwse dus als je zo’n verhaalt hoort, blijft je dat echt langer bij. Waar die Bax-broertjes zo succesvol mee geworden zijn? Nou, als jonge Zeeuwse ventjes begonnen Joachanan en Nathanaël toen ze respectievelijk vijftien en tien waren met een drive-inn show, dat hebben ze uitgebouwd naar het miljoenenbedrijf dat Bax Shop nu is. In hun eerste webshop investeerde het duo 450,- euro. En kijk waar ze nu staan. Het filmpje bij het bericht op Ecommerce News is sowieso het kijken waard. Joachanan vertelt daarin bijvoorbeeld dat hij eerst nog voor een baas heeft gewerkt, waardoor hij op een gegeven moment bijna honderd uur per week maakte… Als hij meteen vol voor Bax was gegaan, denkt hij dat ze veel sneller waren gegroeid. Een les waar veel ondernemende dames wat mij betreft wat aan kunnen hebben. Ze blijven voor mijn gevoel zo vaak in hun zekerheid hangen en starten met hun business naast hun parttime baan en de kind(eren).

Annemarie van Gaal

In dit rijtje mag natuurlijk één vrouw niet vergeten; dat is Annemarie van Gaal. Ik heb haar boeken verslonden en als ze op tv is, zit ik voor de buis. Zo gaaf hoe zij als jonge, alleenstaande moeder van haar avontuur in Rusland zo’n succes wist te maken. In Een Dubbeltje Op Zijn Kant heeft ze het vaak over de ‘passie-val’. Dat is zo’n term die ik ook vaak gebruik; en waar ik absoluut voor waak. In dit interview met MT vertelt ze er meer over. Net als over het ‘geheim van de straatjongens’. Toen ik dit laatst hoorde tijdens haar lezing heb ik ook die les tussen mijn oren geknoopt. Kortom: lezen dus. Je zult merken dat zelfs die tekst al voor inspiratie zorgt.

Mijn lief

Mijn lief mag niet in dit lijstje ontbreken. Met zijn inzichten en kennis van de zakelijke markt heeft mij ook absoluut vooruit geholpen. Ik doe in eerste instantie misschien wel eigenwijs, maar uiteindelijk onthoud ik alles wat hij zegt en handel daar naar. Hij heeft me geleerd om de taal van de ondernemer te spreken; iets dat hij in zijn werk ook nodig heeft. En schiet ik in de stress, dan is hij de rust zelve. Gelukkig heb ik daar de laatste jaren niet zo heel veel last van. Je hebt er weinig aan om je druk te maken over een klant die de rekening na veertien dagen nog niet betaald heeft. En krampachtig zeurende klanten vasthouden – omdat het toch werk is – heeft ook geen zin. Nee, je kunt dan beter stoppen. Het is zo cliché, maar er komt altijd wel weer iets anders op je pad. Een rustige maand? Ik maak me er niet druk om. Voor je het weet, zit je namelijk weer tot over je oren in het werk.

Lokaal netwerk

Maar ook lokaal zijn er diverse ondernemers die mij inspireren. Denk bijvoorbeeld aan Martien Bos, die al jarenlang voor het Koninklijk Huis kookt en zich inzet op het gebied van voedingseducatie. Die man is zo ontzettend bevlogen. Een vakidioot pur sang. Hoe druk hij ook is; hij zet zich in voor de toekomst. Het interview waar ik naar link, komt van mijn hand. Net als het merendeel van de interviews op die site. Stuk voor stuk gesprekken waar ik iedere keer weer iets uit haal. Echt ik ben zo dankbaar dat ik dit mijn werk mag noemen. En dan mag ik ook nog eens bestuurslid zijn bij de Ondernemersprijs; de club die ieder jaar de beste ondernemer van het Land van Cuijk en de Maasduinen in het zonnetje zet. Ook zo’n plek waar ik ontzettend veel leer en ondernemers ontmoet waar ik echt tegenop kijk. Deze functie is op mijn pad gekomen, doordat ik de laatste jaren heel goed weet wat ik wil. Dan trek je ook de mensen aan die daar bij passen. Zo blij mee! Net als met de keuze om vol voor het ondernemen te gaan. Dankzij bovenstaande inspiratiebronnen heb ik daar toch maar mooi mijn weg in gevonden.

Inspirerende foto van Shutterstock. (In overleg: https://www.shutterstock.com/nl/download/confirm/503056723?size=huge_jpg – Stock Photo ID 503056723)

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 1, 2018 /