Mannen zijn 32,7 jaar als ze eerste keer vader worden

Mannen zijn gemiddeld 32,7 jaar als ze voor de eerste keer vader worden. Ze zijn daarmee een kleine drie jaar ouder als vrouwen. Zij krijgen hun eerste kindje als ze gemiddeld 29,9 jaar zijn. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek deze maand bekendgemaakt.

Stijgende lijn

Vaders waren in 2018 gemiddeld 34,2 jaar oud bij de geboorte van hun kind. Dat is ruim twee maanden ouder dan vijf jaar geleden. Het gaat sinds 1996 zelfs om meer dan een jaar: toen was de vader gemiddeld 33. Die stijgende lijn zie je ook bij vrouwen. In 2018 zijn er ruim 168,5 duizend baby’s geboren. 

Dertigers-ding

Je merkt het misschien om je heen, maar de komst van een kindje is echt een dertigers-ding. Nu krijgen vrouwen daar meer opmerkingen over dan mannen, zo bleek tijdens het schrijfproces van De twijfelmoeder. Maar ook in mijn boek besteed ik aandacht aan de kinderwens van mannen. Want wat als je graag vader wil worden, maar je vriendin (nog) niet. En hoe zit het met de bewust kinderloze man? Krijgt die er eigenlijk veel opmerkingen over? Ik durf te stellen dat we in ieder geval bij vrouwen ons oordeel sneller klaar hebben dan bij mannen.

Tussen 30-35

De meeste vaders zijn tussen de dertig en vijfendertig bij de geboorte van hun kind. Toch daalt dat aantal wel. In 2013 werden bijna 120 van de duizend mannen in deze leeftijd vader, terwijl dat aantal vijf jaar later gedaald is naar ruim 115. Ik lees in het nieuwsbericht van het CBS: “Hadden in 2013 nog 98,1 duizend pasgeborenen een vader jonger dan vijfendertig, in 2018 waren dat er bijna 3 duizend minder. Het aantal eerstgeborenen met een vader tot vijfendertig daalde eveneens met bijna 3 duizend.”

Oude vaders

Naar verhouding krijgen mannen die boven de vijfendertig zijn juist vaker kinderen. Niet dat ze veel ouder zijn hoor. Nee, de extreme voorbeelden zoals we ze in de media zien – denk Rob de Nijs of Emilie Ratelband – dat is echt maar een klein deel. Zo hadden in 2018 2.628 baby’s een vader van vijftig jaar of ouder. In 765 van de gevallen, was de vader ouder dan vijfenvijftig. 

Foto van vader van Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 19, 2019 /