‘Nee, ik ben niet zwanger!’, aldus Kim Kötter

‘Nee, ik ben niet zwanger!’ Dat bericht bracht Kim Kötter een tijdje geleden naar buiten brengen, omdat ze ontzettend veel DM’s en reacties kreeg naar aanleiding van een foto op Instagram. “Meine liebe.. aangezien ik een ananas voor de holling van mijn rug hield dachten mensen dat ik een bolling in mijn buik had in de zin van een babybuik.”

Ik ben blij dat Kim Kötter naar aanleiding van die berichten in de pen schoot en een kritisch bericht schreef. Met deze Instagram-post heeft ze hopelijk veel ogen geopend. Want al die opmerkingen en vragen die verwijzen naar een mogelijke zwangerschap kunnen zo ontzettend pijnlijk zijn.

‘Stel de vraag gewoon niet’

“Tip: Vraag nooit aan iemand of ze zwanger is. Wie weet is ze net bevallen, heeft ze gewoon een klein buikje of kan ze geen kindjes krijgen of is ze toch net zwanger en wil ze het nog niet vertellen. Hoe dan ook: alle antwoorden zijn lastig. Dus stel zo’n vraag gewoon niet. Je maakt er iemand waarschijnlijk onzeker van. En je schaamt jezelf hopelijk dood als je de vraag hebt gesteld en het blijkt niet zo te zijn. Op insta lijkt zo’n vraag of reactie onschuldiger omdat de ander jou niet kan zien. Maar de ander voelt het net zo hard”, schrijft Kim.

‘Het gaat je niks aan’

Ze gaat verder: “Ik hoop zo dat men beter leert beseffen dat als je vragen real life niet eens durft te stellen of reacties niet durft te geven in het echt, je het ook niet kan doen op Instagram. En vragen over zwangerschappen of wil je een baby een 2e etc. Heb altijd in je achterhoofd dat het ook kan zijn dat het niet lukt. Ik ben 2x zwanger geworden met IVF. Dat traject heeft lang geduurd. Ik kon daar ok mee omgaan. Maar ik kreeg echt honderden vragen over of we geen kindjes wilden etc. Zelfs voor draaiende camera’s. Hormonen & emoties zijn soms nare dingen. Alles komt harder aan. En bij iedereen anders. Dus even kort door de bocht: hou gewoon je smoel. Het gaat je niks aan.”

Dankjewel Kim!

Ik herken de frustratie van Kim. Vind het zo vervelend dat vrouwen hier nog steeds mee worden geconfronteerd. Jongens, de wereld is veranderd. Dat zie je in alle onderzoeken. We krijgen minder kindjes, worden later moeder en als je bewust kinderloos wilt blijven, is dat ook goed. Waarom houden we iedere (bekende) vrouw dan nog steeds onder het vergrootglas. Waarom zoemen we in op haar buik(je).

Voor mijn boek heb ik me natuurlijk uitgebreid verdiept in dat sociaal-maatschappelijke stuk. Het zit namelijk diep… Hopelijk kruipen we dankzij deze post van Kim Kötter – en andere bekende vrouwen die hier ook aandacht voor vragen – omhoog en kunnen we gewoon eerlijk over onze (ontbrekende) kinderwens praten. En zitten we niet meer zo te gluren naar de buik(jes) van vriendinnen. Dan voorkom je ook dit soort gênante situaties.

Foto meisje die met verbazing naar haar smartphone kijkt van Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

juli 7, 2019 /