Roken?! Als mijn kind dat maar niet gaat doen…

Roken?! Als mijn kind dat maar niet gaat doen… Nu is dat bij een tweejarige natuurlijk nog (lang) niet aan de orde, maar als ouder vind ik die naderende puberteit best een spannende fase. Hoe gevoelig gaat ons kleine mannetje zijn voor groepsdruk en stoerdoenerij?

Indruk maken

Ik kan het me nog goed herinneren: we zijn als meisjes naar de brugklas vertrokken. Vanuit ons veilige dorpsschooltje waar eigenlijk nooit iets spannends gebeurde op naar de middelbare school vol uitdagingen en nieuwe mensen (waar je toch wel indruk op wilt maken). De stoere types – althans zo ervaren we dat als we voor de eerste keer onze fiets weg gaan zetten – zitten voor de ingang van de fietskelder. Sigaret in de handen en gezellig kletsend. Nu ben ik zelf niet gevoelig voor die stoerdoenerij en hoef ik niet zo nodig indruk te maken. Maar er zwichten er genoeg… Een paar weken later staan bij dat groepje namelijk ook brugklassers. Meiden die net als ik uit een dorp komen en de verleiding van de sigaret nu al niet kunnen weerstaan.

Rijlessen cadeau

Natuurlijk krijg ik in de loop der tijd ook sigaretten aangeboden. We moeten tenslotte een half uur naar huis fietsen en ook dan worden die stinkstokkies er steeds vaker bij gepakt. Daaraan zie je al hoe verslavend het is. Ik zwicht niet. Ik heb een afspraak gemaakt met mijn ouders én daar hou ik me aan. Als ik tot mijn achttiende niet rook dan betalen zij namelijk mijn rijlessen. In de jaren negentig heb je daar zo’n bewustwordingscampagne rond en hebben wij braaf dat formulier ingevuld. Ik ben benieuwd of mijn moeder ‘m nog ergens heeft bewaard. Inmiddels ben ik 35 en heb ik nooit een peuk aangeraakt.

Gezondheid

Waarom doe je het niet stiekem werd dan geopperd, maar ik zag het echt niet zitten dat dat uit zou komen (doen leugens dat niet altijd?). Het financiële voordeel was voor mij veel aantrekkelijker: rijlessen zijn ontzettend duur. Daarnaast vind ik het ook de gezondheidsrisico’s niet waard. Ik lees bij het KWF dat 1 op de 2 rokers overlijdt aan de gevolgen van roken.  Laten we het over het geld nog maar niet hebben. Wat een dure hobby is het zeg… Dat zag ik wel toen ik na mijn eindexamen in de vakantie en het weekend bij Albert Heijn aan de kassa ging werken.

Rol van ouders

Mijn ouders roken zelf ook niet. Ik denk dat dat er zeker aan bij heeft gedragen dat ik niet over te halen was; ik was er zelfs niet nieuwsgierig naar. Hopelijk zet die trend zich voor naar onze kleine man. Ziet hij hoe wij zelf rookvrij leven (net als het merendeel van onze familie en vrienden) en kan hij zijn mannetje staan als anderen hem proberen over te halen om het toch te doen. Ik geloof er echt in dat ouders het goede voorbeeld geven.

Toekomst

Ach, misschien hoef ik me over tien jaar nergens zorgen over te maken en zijn sigaretten al lang verleden tijd. Ik zie nu om me heen al steeds meer rokers een e-smoker kopen. Dan maak je wel de rookbeweging en inhaleer je rook, maar krijg je minder schadelijke stoffen binnen. Bij een grootschalig brits onderzoek werd geconcludeerd dat de e-sigaret 95% minder schadelijk is dan een gewone sigaret. Volgens de onderzoekers brengen e-sigaretten risico’s met zich mee maar zijn deze in vergelijking met tabak niet noemenswaardig.

Afbouwen

Wat je dan precies rookt als je voor een e-smoker kiest? Op de site van Smokesmarter – die zich hierin hebben gespecialiseerd – gaat het om propyleenglycol (PG) en plantaardige glyceringe (VG). Deze stoffen hebben invloed op de smaak en de hoeveelheid damp; en daardoor de kriebel die je in je keel voelt. Nu zijn er nog liquids met nicotine beschikbaar, maar ik verwacht dat je over tien jaar vooral zonder zult zien. Ik begrijp namelijk dat veel mensen zo’n e-smoker nu gebruiken om het roken af te bouwen.

Foto stoppen met roken van Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

juli 22, 2019 /