Leonie ter Braak: Niets liever dan een kind

Leonie ter Braak volgt in Niets liever dan een kind koppels en singles met een langgekoesterde kinderwens. Het programma is vanaf 10 september om 21.30 uur wekelijks te zien bij SBS 6.

Dat het krijgen van een kind niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid is, hoef je mij – en veel lezers van Twijfelmoeder – niet te vertellen. Alleen twijfelen ‘wij’ vaak tussen wel of geen kind. Aan de andere kant zijn er daarnaast ook veel koppels en singles bij wie zwanger raken op de traditionele manier niet lukt of mogelijk is. Ook zij worden gekwetst door dezelfde vragen en opmerkingen die wij voor onze voeten krijgen; tenslotte vindt het merendeel in je omgeving op een gegeven moment toch wel dat het tijd is voor kinderen. Dat is zo pijnlijk als je niets liever wil. Gelukkig zijn er tegenwoordig tal van andere methodes om die vurige kinderwens toch in vervulling te laten gaan. Die trajecten vergen vaak veel geduld, veerkracht, doorzettingsvermogen en soms ook geld.

LEES OOK: Onvervulde kinderwens: nieuw boek voor wensouders met meer boekentips.

Dertiende poging

In Niets liever dan een kind volgt presentatrice Leonie ter Braak de stellen en singles gedurende een lange periode. Sommigen slagen, anderen krijgen (weer) een teleurstelling te verwerken. Zo proberen Lisette (35) en Dennis (34) al jaren zwanger te worden, maar na meerdere medische onderzoeken en vele teleurstellingen is het nog steeds niet gelukt. Het stel wijkt uit naar een kliniek in Duitsland waar gepoogd wordt om voor de dertiende keer een embryo terug te plaatsen. Ik heb over dit soort trajecten om zwanger te worden in het verleden ook wel eens interviews gedaan, bijvoorbeeld met Patricia van Liemt (die hierover ook een boek schreef: De Labbaby), dat vond ik altijd al heel heftig. Laat staan dat je inmiddels al aan poging dertien toe bent.

Spermadonor

Ook de kinderwens van de vrijgezelle Marleen (36) is groot. Zo groot dat ze een spermadonor vond. Ze ontmoet de onbekende man in een hotel en tijdens deze eerste ontmoeting zal Marleen gelijk besluiten wel of niet te insemineren. Persoonlijk vind ik dat wel heel snel… Nee, dan heb ik meer met de aanpak van Sara Coster van Meer dan gewenst.

Sterk verminderd vruchtbaar

Lisa (29) en Rob (36) uit Leende blijven hopen op een wonder want na zoontje Luá lijkt een tweede kind heel ver weg: Rob blijkt sterk verminderd vruchtbaar. Een enorme tegenslag voor het koppel want daarmee worden de gevoelens dat hun gezin nog niet helemaal compleet is alleen maar sterker. Niet iedereen in hun omgeving snapt dat gevoel en dat zorgt voor onbegrip.  

Twijfel jij aan je kinderwens?

De diversiteit van de verhalen en de diepe emoties die gepaard gaan met een langgekoesterde kinderwens maakt de serie wat mij betreft ontzettend interessant. Ook als je zelf nog twijfelt. Ik vond het persoonlijk altijd heel verhelderend om de verhalen van anderen te zien. Dan kon ik mezelf een beeld vormen. De situatie op mezelf betrekken. Hoe zou ik me in dat geval voelen. Zit die kinderwens misschien ver verstopt?

Of snap je echt niet dat stellen zo ver gaan. Dat zie je ook in het nieuwe programma van Lauren Verster (waar zelfs naar een draagmoeder gezocht wordt), wat je natuurlijk wel wat kunt vergelijken met dat van Leonie ter Braak. Althans, dat gevoel heb ik als ik de persberichten met elkaar vergelijk.

Uitzending: SBS6, wekelijks vanaf dinsdag 10 september 21.30 – 22.30 uur.  www.sbs6.nl/nietslieverdaneenkind


Twijfel jij over je kinderwens?

Lees dan mijn boek De twijfelmoeder en praat mee in de besloten Facebook-groep Twijfel over kinderwens.

Twijfelmoeder steunen?

Twijfelmoeder ontvangt een kleine commissie als je koopt bij Bol.comWehkampAlbert HeijnCoolblue of Amazon (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en Video Channels). Twijfelmoeder ontvangt een kleine commissie.

 

september 1, 2019 /