Nathalie Meskens zwanger terwijl ze geen kinderwens had

Nathalie Meskens is zwanger, terwijl ze geen kinderwens had. Althans een paar jaar geleden beweerde ze met klem in interviews dat ze geen kinderen wil. In 2017 gaf ze in Dag Allemaal al aan dat haar mening wel wat is veranderd, zo lees ik op HLN. “Ik wacht precies op dat gevoel van ‘nu wil ik kinderen’. Maar misschien komt dat nooit. Ik dacht eerst dat dat een beslissing was die je in je hoofd nam, maar ik heb al van veel vrouwen gehoord dat je het echt voélt als je er klaar voor bent.” 

Al kreeg ze daar ook wel opmerkingen over. Ze vertelt in een interview met Humo in november 2017: “Ze zeggen dat ik van het idee af moet dat er een moment komt waarop je wéét of je kinderen willen. Vriendinnen met kinderen bezweren me dat het toch altijd een verstandelijke beslissing is, het gevolg van nadenken, redeneren en afwegen. Toch blijf ik me daartegen verzetten. Ik blijf het idee koesteren dat ik het ga voelen.” Wat dat betreft, was mijn boek misschien ook wel iets voor haar geweest.

Nathalie Meskens zwanger

Nu heeft de 37-jarige actrice en schrijfster (Nathalie Meskens heeft net een nieuw boek uit) haar eerste zwangerschap aangekondigd. Dat deed ze via Instagram met de mooie woorden. “Je kunt hopen, bidden, vechten en hard werken voor dingen in het leven, maar de allermooiste cadeaus komen van moeder natuur. Ik draag een hele wereld in me; zo magisch en opwindend. We zijn dankbaar voor deze zwangerschap en genieten van iedere stap. We groeien iedere dag – zoals onze kleine in mijn mijn buik – om de beste ouders te worden die we kunnen zijn.Ik ben zo blij dat ik het grootste nieuws kan delen dat ik ooit zal delen. Ik word moeder!” Dit betekent wel dat ze niet kan deelnemen aan Beat VTM; apneuduiken als je zwanger bent, is dan ook geen strak plan.

Geen kinderwens door omstandigheden

Toch zwanger worden als je eerder geen kinderwens had; het is voor mij – en ik denk heel wat andere twijfelmoeders – helemaal niet raar. Hoe je over het aanstaande moederschap denkt, heeft namelijk alles te maken met hoe je op dat moment in het leven staat. In mijn boek De twijfelmoeder schrijf ik bijvoorbeeld ook over de invloed van je relatie. Misschien twijfel je wel over je kinderwens, omdat je twijfelt over je relatie. Bij Nathalie Meskens zie je bijvoorbeeld dat ze tot 2016 samen was met de acteur Jeroen Van Dyck, waarmee ze ook een Thais restaurant had. Daarnaast nam ook de carrière van de actrice in die periode een vlucht. De drukte in combinatie met een wankelende relatie – want anders ga je niet scheiden – is natuurlijk niet het moment waarop je denkt ‘nu wil ik moeder worden’. 

Invloed van relatie op kinderwens

In 2015 zei ze daar over in Humo. “Tijdens onze eerste jaren samen verlangden Jeroen en ik heel erg naar een kind. Jaar na jaar is die kinderwens afgezwakt en nu is hij zelfs helemaal verdwenen.” Ze vervolgt: “”We hebben onszelf wat beter leren kennen, hebben wat rust gevonden ook, en samen zijn we er achter gekomen dat kinderen ons niet gelukkiger zouden maken. We zouden ook veel moeten veranderen: ik zou geen moeder met een fulltime nanny willen zijn.” Een bewust kinderloos bestaan, leek dus het beste bij deze twee te passen.

Haar inmiddels ex Jeroen Van Dyck is ook op die mening terug gekomen nu hij het geluk weer heeft gevonden. Hij sluit kinderen niet uit. “Nathalie en ik hadden het gevoel dat een kind niets voor ons was. We wilden een ander soort leven. (…) Ik ben op dat vlak toch veranderd. Ik sluit niet uit dat ik ooit vader word.” Hij geeft aan dat hij denkt dat dat ook wel met zijn leeftijd (40, red.) te maken heeft.

Blij kinderloos

De actrice is blij dat ze geen kinderen heeft gekregen met Jeroen van Dyck. Nee, dat is geen sneer naar haar ex. Dat heeft te maken met de omstandigheden. Ik lees in HLN: “In die zin dat je dan met méér slachtoffers uit een scheiding komt. Ik zie het bij zoveel vrienden. Een vriendin zei onlangs: ‘Als ik geweten had dat ik mijn kinderen ooit voor de helft van de tijd niet zou mogen of kunnen zien? Dan was ik er nooit aan begonnen’. En ik snap dat helemaal.” Inmiddels is de actrice gelukkig met de Libanees Nadim, die diamantair is van beroep. Recent heeft ze weer een nieuw boek uitgebracht. Na Plan Boost, is er nu Plan Vegan. Vraag ik me meteen af: kun je vegan blijven eten/leven als je zwanger bent?

Twijfel over kinderwens

Maar er zijn meer redenen waarom Nathalie Meskens twijfelde aan haar kinderwens. Op de website van de Vlaamse Flair lees ik dat ze twee jaar geleden in een interview ook heeft aangegeven dat het te maken heeft met haar verleden. Ze is namelijk zonder haar biologische vader opgegroeid. Met haar broer had hij wel contact. “Ik kan het niet uitwissen: ik ben het kind van iemand die niet geïnteresseerd was in mij. Ik kan me nog altijd niet voorstellen dat een mens zó in elkaar zit, en ik heb er ook nog altijd geen begrip voor. Maar het is wel gebeurd.” 

Tijd om te twijfelen

Het artikel sluit af met de tekst: “Ik zorg zo graag: er zit een overvloed aan warmte in me. Maar er zit nog een beetje angst in de weg. Geef het nog even, goed?” Een quote waarbij de media – en ieder ander die steeds naar iemands kinderwens informeert – echt wel eens bij stil mogen staan. Je vraagt namelijk naar een onderwerp waar iemand flink mee kan worstelen. Dat zie ik ook in mijn besloten Facebook-groep Twijfel over kinderwens. Nathalie Meskens is namelijk niet de enige met die twijfels. Geef zo iemand dat de tijd en de rust om tot haar gevoel te komen en zit er niet als muskieten bovenop. 

Even iets anders: als je toe bent aan een nieuwe binge-waardige tv-serie, dan moet je de nieuwste serie van Nathalie Meskens kijken: Gina & Chantal. Absoluut een aanrader.

Foto: Plan Vegan/Nathalie Meskens.

Twijfel jij over je kinderwens?

oktober 14, 2019 /