Waar gaat TwijfelMoeder over

Waar gaat TwijfelMoeder over… ja, als je dit artikel via Google hebt gevonden, dan ben je nu uitgekomen op een bericht dat ik op 24 mei 2013 publiceerde. Het moment dat TwijfelMoeder.nl live ging. Vervolgens kwam er nog een update in 2017, waarbij ik aangaf dat er in vier jaar veel is veranderd, maar toch ook weer niet. En dan is er in 2019 natuurlijk ook het boek De twijfelmoeder bijgekomen. Tijd dus om dit bericht weer uit te breiden.

Waar gaat TwijfelMoeder nu eigenlijk over?

Bij de start in 2013 zei ik dit:

TwijfelMoeder is de site voor vrouwen die twijfelen over het feit of ze wel of geen kinderen willen. Over dit onderwerp zal ik columns schrijven, maar ik plaats ook nieuwsberichten, interviews en allerhande weetjes.

Waar de site in eerste instantie diende om mijn frustraties van me af te bloggen over mijn eigen twijfels en de vragen en vervelende opmerkingen die daarbij hoorde, daar is het nu een veel breder platform geworden.

Twijfelmoeder anno 2019:

De missie van Patricia de Ryck:

TwijfelMoeder is dé plek waar zonder taboes wordt geschreven over het al dan niet hebben van een kinderwens. met aanvullend eerlijke berichten over het ouderschap en vermakelijke artikelen, waarmee we een breder publiek kennislaten maken met onze missie. Weg met dat oordeel. Of je nu wel of geen moeder bent: dat maakt niets uit voor wie jij bent!

Zelf ben ik na vier jaar twijfelen moeder geworden van een zoon. Als je niet meer twijfelt wat zou je er dan nog over schrijven, denk je misschien. Wat dacht je van de reacties? Twijfelen over je kinderwens is helaas nog steeds een taboe. Iedereen gaat er maar vanuit dat je kinderen wil. Dat vrouwen rammelende eierstokken krijgen als ze eind twintig, begin dertig zijn (of als ze trouwen, een groot huis kopen of een gezinswagen voor de deur hebben staan).

In de praktijk is de situatie vaak anders. Ik zal wat mogelijkheden opsommen:

  • Je wil wel, maar je hebt geen partner
  • Het is jullie grootste wens, maar moeder natuur werkt niet mee
  • Dit is nog niet het juiste moment, maar je ziet jezelf in de toekomst wel als moeder
  • Er is discussie over thuis; zij wil wel, maar hij niet of vice versa
  • Nee, het is echt niks voor jou: jij bent bewust kinderloos

Kortom zoveel verschillende situaties, die ook vaak gepaard gaan met verdriet. Wat als je als partners niet op één lijn zit? Wacht je op elkaar of betekent het verschil in kinderwens ook het einde van de relatie? Wat doe je als je verstand ‘nee’ zegt, maar je gevoel ‘ja’ schreeuwt om voor je kinderwens te gaan. Of de angst voor het onbekende als je besluit om bewust kinderloos te blijven. Krijg ik daar geen spijt van is zo’n vaak voorkomende vraag. Maar onderschat ook de invloed niet van een medisch traject – als je wel voor je kinderwens gaat, maar het niet (zomaar) lukt. Dat is niet niks. Niet alleen op fysiek vlak, maar ook zeker emotioneel.

Ik open graag jullie ogen. Iets wat ik meteen ook terug hoorde van één van de bezoekers van mijn boekpresentatie. Hij had nooit stil gestaan bij de wat de vraag ‘wil jij kinderen?’ eigenlijk los kon maken tot ik deze speech gaf. Daar doen we het voor! Weg met die oordelen. We moeten eerlijk over onze (ontbrekende) kinderwens kunnen praten, zonder dat we ons daarbij minder vrouw voelen.

Pijlers Twijfelmoeder 2019

  1. Actueel – Met nieuwtjes en allerhande zaken die elke lezer interesseren. Bijvoorbeeld over alles rondom mijn boek De twijfelmoeder.
  2. Twijfel – Hierin lees je alles over de twijfels. Variërend van interviews met ervaringsdeskundigen tot blogs die je actief aan het nadenken zetten over jouw twijfels.
  3. Mama – Als de twijfel een ‘ja’ is geworden – zoals bij mij – dan vind je hier herkenbare berichten. Geen roze wolk verhalen, maar puur zoals ik het ervaar. Over de zwangerschap en het moeder-zijn.
  4. Gezin – En dan is het kindje er en ben je opeens een gezinnetje. De rubriek vol tips op het gebied van lifestyle, shopping, beauty, maar ook uitjes en andere zaken die voor ieder interessant zijn.

Boek De twijfelmoeder

Waar Twijfelmoeder.nl oorspronkelijk begon als blog is het inmiddels veel breder. In maart 2019 is het boek De twijfelmoeder verschenen bij HarperCollins Holland (de uitgever van bijvoorbeeld Karin Slaughter). Het boek helpt jou bij het nemen van jouw beslissing. Daarnaast begrijp je ook de sociale druk na het lezen veel beter. Daardoor kun je vragen en opmerkingen beter plaatsen; en ervaar je sommige uitspraken niet als een persoonlijke aanval.

Aldus Bol.com: De twijfelmoeder is een vlotte, praktische en nuchtere gids voor een gegronde beslissing over het moederschap. Wars van enig vooroordeel, gebaseerd op de ervaringen van de auteur, diepgravend onderzoek en talrijke interviews, is dit het boek dat elke vrouw zou moeten lezen voordat ze besluit moeder te worden – of niet.

Twijfel over kinderwens

Twijfel jij over je kinderwens en heb je behoefte aan een gesprek met vrouwen, die jou twijfels herkennen? Dan kun je terecht in de besloten Facebook-groep Twijfel over kinderwens. Daarnaast is het ook mogelijk om met mij persoonlijk een afspraak in te plannen, zodat ik je kan ondersteunen bij jouw twijfels. Heb je daar interesse in, klik dan hier en stuur mij een mailtje.

Twijfel jij over je kinderwens?

mei 24, 2013 /