Platenspeler weer helemaal in

Platenspelers zijn weer helemaal in! Dat soort nostalgie vind ik persoonlijk echt geweldig. Steeds meer artiesten brengen ook nieuw werk uit op lp, zodat je dus niet alleen klassiekers aan je kroost kunt laten horen, maar ook gewoon een lekker plaatje kunt draaien.

Nu denk je misschien ‘wat heb jij als dertiger nu met een platenspeler’. Nou, stiekem heb ik daar in mijn jeugd echt van genoten. Natuurlijk waren in die tijd cassettebandjes je-van-het, dus de nieuwste Kinderen voor Kinderen kreeg ik gewoon op bandje zodat ik op mijn walkman kon draaien. Maar dankzij de platenspeler die mijn ouders hadden staan, ontdekte ik muziek uit een ver verleden…

Meezingen met Luv’

Zo kan ik – geboren in 1984 – meezingen met With Luv’ van Luv’. Ja, ja, de band waarmee Marga Scheide, José Hoebee en Patty Brard in de jaren zeventig en tachtig furore maakte. De lp With Luv’ komt uit 1978, maar You’re the Greatest Love en Trojan Horse ken ik volledig. In mijn slaapkamer draaide ik rondjes op de muziek.

Okay, de muziekcollectie van mijn ouders was nogal divers (volgens mij zaten er nog wat gekregen platen tussen), want er waren ook een aantal voetbal lp’s bij met allemaal van die gezellige meezingers die rond de deelname aan een Europees of Wereldkampioenschap waren gemaakt. Ik kan me herinneren dat André van Duin daar op stond… Dus dat was feest.

En dan zaten er nog de eerste elpees van Kinderen voor Kinderen bij. Die kwamen van mijn nichtje. Daarna kreeg ik ze ieder jaar met Sinterklaas op bandje. En nog steeds kan ik genieten van KvK. De muziek is echt zo met zijn tijd meegegaan. Dat is voor ouders ook leuk om naar te luisteren.

Kennen jullie Sandy?

Maar favoriet als meisje was toch wel Sandy. Een Brabantse zangeres die in 1979 een hit scoorde met ‘Ik ben verliefd op John Travolta’. Maar ook ‘Tot ziens mijn kleine teddybeer’ kan ik nog steeds helemaal meezingen. In de Muziekbibliotheek van Nederland kun je naar fragmentjes van die nummers luisteren en ik zit er meteen weer helemaal in. Grappig hoe dat nooit verloren gaat. “

Hoe fijn is het dat je door de opkomst van de platenspeler, dat soort klassiekers ook weer tevoorschijn kunt toveren. En dan wel met dat karakteristieke geluid, zoals een platenspeler dat alleen heeft. In tweedehandswinkels en kringloopzaken kun je dan een heleboel pareltjes vinden. En ik heb zelf ook al een nieuwe favoriet: natuurlijk Afblijven van Celan Pete (die op mijn boekpresentatie speelden). Ja, het zou tof zijn als ons mannetje daar later zo over vertelt als ik over de plaatjes die ik dankzij mijn ouders ontdekte.

Foto platenspeler van Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

maart 14, 2019 /