Zo krijg je genoeg slaap tijdens het opvoeden van je baby

Slaap baby slaap… we zingen het voor onze kleintjes, maar we verlangen er als jonge ouder misschien zelf nog wel het meeste naar. Daarvoor hoeft je kindje echt geen nachtbraker te zijn. Nee, zelfs als je zoon of dochter doorslaapt, slaap je voor mijn gevoel echt lichter. Zo hoor ik echt ieder geluid. Hoe ik dan aan voldoende rust kom? Dat deel ik in dit artikel.

Over gebroken nachten hoor je mij niet klagen. Als ik de stand op maak na twee jaar moeder zijn, dan doet de kleine man het echt heel goed. ’s Avonds hoef ik ‘m alleen maar in zijn bedje te leggen en hij gaat zonder te morren slapen. Als hij al huilt, dan is dat in de meeste gevallen ergens tussen elf en twaalf. Laat dat nu het moment zijn dat we zelf naar bed gaan, dus meestal zijn we als we die huiltjes horen zelf nog wakker. Al hebben we ook pittige tijden gehad hoor… Lees dit maar eens: Mag ik al naar bed?

Verwerken van drukke dag

Er is één uitzondering: als we een drukke dag achter de rug hebben. Zo’n dag waar je van hot naar her rijdt en er ook nog een heleboel andere kindjes zijn. Kindjes die het leuk vinden om kiekeboe te spelen vlak voor zijn gezichtje of een beetje drammerig zijn dat hij toch echt mee moet spelen. Tja, onze peuterpuber heeft daar vaak geen zin in en begrijpt natuurlijk niet alle spelregels.

’s Avonds moet hij dat dan echt verwerken. Bijna elk uur horen we ‘m dan wel even, waarbij we ‘m pas gaan troosten als we echt duidelijk horen dat hij wakker is. Vaak maakt hij die geluidjes namelijk in zijn slaap. Je hoeft er dan misschien niet meteen uit, maar je bent toch wakker. Dat hakt er toch in. Nu we dat weten, gaan we bewuster om met dit soort momenten.

Dekbed als veilige cocon

Aan de andere kant is het ook belangrijk dat je zelf meteen weer in slaapt valt als je er uit bent geweest. Dat lukt het beste als je bed ook echt een heel fijne plek is. Toevallig plaatste ik daar nog een mooie foto over op Instagram. Mijn bed is namelijk echt de plek waar ik veiligheid en geborgenheid ervaar. Daar kan ik me terugtrekken in mijn eigen wereld met een boek en even de werkelijkheid vergeten met mooie dromen.

Essentieel zijn daarbij een fijn matras en een lekker dekbed. Donzen dekbedden zijn daarbij mijn favoriet. Die wegen niks en vormen zich als een veilige cocon om je heen. Dat gevoel herkende ik vooral uit luxe hotels, maar door de aanschaf van een nieuw dekbed hebben we dat ook gewoon in huis gehaald. Echt heerlijk!

Weg met de schermpjes

Daarnaast merk ik dat ik veel beter slaap als ik mijn smartphone niet bij de hand heb.  Dat is nog wel even afkicken hoor. Ik heb daarom schermtijd geïnstalleerd (daarover later meer) en zorg voor een flinke stapel boeken van de bibliotheek. En natuurlijk ligt er ook nog iemand naast me… Die schermpjes zijn wat dat betreft ook alles behalve gezellig in bed… Kortom: weg er mee!

Okay, en als ik het dan echt niet meer trek, dan durf ik best een middagdutje te doen.

Foto vrouw gewikkeld in dekbed van Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

mei 27, 2019 /