Blog2Social review: zo gebruik ik de plugin

Blog2Social review met daarbij uitleg van hoe ik de plugin op mijn WordPress blogs gebruik. Waarom ik deze recensie schrijf? Toen ik zelf naar een goede plugin of app zocht, kwam ik Blog2Social wel tegen, maar ik kon heel weinig gebruikerservaringen vinden. En al helemaal niet van Nederlanders.

In deze review zoem ik in op gebruikersgemak. Ik gebruik Blog2Social op dit moment zowel op Twijfelmoeder als op VlaamsKijken. Dat doe ik al een tijdje, waardoor ik het gevoel heb dat ik deze recensie met voldoende bagage kan schrijven. Natuurlijk blijf ik deze review aanvullen als er nieuwe ontwikkelingen zijn. Alle mogelijkheden van Blog2Social heb ik hier op een rijtje gezet.

Jetpack, Hootsuite, IFTT, Dlvr.it etc

Voordat ik verder ga met het bespreken van Blog2Social neem ik jullie mee in de systemen die ik eerder heb gebruikt. Zo worden Buffer, Later, IFTTT, Hootsuite en Dlvr.it bijvoorbeeld vaak genoemd. Bij die eerste twee heb ik ooit heb een profiel aangemaakt, maar de gebruiksvriendelijkheid is daar mijn struikelblok geweest. Niks triggerde mij om verder in die apps te duiken. Vervolgens IFTTT. Die barst van de mogelijkheden, maar ik kwam niet door het woud heen.

Dlvr.it vond ik aardig werken, is qua prijs ook goed te doen (8,20 dollar per maand voor 10 profielen en pagina’s + onbeperkt posten), maar qua mogelijkheden en gebruiksvriendelijk was-ie het voor mij toch niet. Hootsuite is lang een kanshebber geweest, alleen vind ik 25,- euro per maand echt te duur voor 1 gebruiker, 10 social media kanalen en ongelimiteerd plaatsen. Het langste heb ik hiervoor Jetpack gebruikt. Alleen die plugin is best zwaar als je alleen voor het delen van je berichten op social media gebruikt. Na de restyling van de website was dus duidelijk dat ik daar afscheid van zou nemen.

Prijs Blog2Social bepalend

Prijs is voor mij dus absoluut bepalend geweest in de keuze voor Blog2Social. De prijs van de plugin is namelijk erg scherp. Ik betaal nu 99,- euro per jaar, waarbij ik de plugin kan installeren op vijf websites en daarbij vijf profielen, pagina’s of groepen pér social media kan koppelen. Moet je kijken wat dat scheelt in de kosten, want per domein kun je er weer andere socials aan koppelen. Zeker als je meerdere sites hebt, kun je volgens mij nergens zo goedkoop en eenvoudig je content delen.

WebApp Blog2Social gratis testen

Omdat ik de WebApp zelf niet uitvoerig heb geprobeerd én ‘m qua kosten niet zo aantrekkelijk vind, bespreek ik ‘m verder niet in deze review. Heb je nu geen WordPress site en ben je wel onder de indruk van de gebruiksvriendelijkheid van die plugin, dan kan ik je adviseren om de WebApp 30 dagen gratis op proef te testen. Dan weet je of het die 29,- euro per maand voor jou waard is. Want als je ontzettend veel uren bespaard, die je nu kunt werken voor je klanten (en dus kunt factureren) dan is het natuurlijk nog maar een schijntje.

Blog2Social review: uitgebreid

Wat voor mij doorslaggevend is geweest – naast de prijs – is het feit dat ik eenvoudig op heel veel kanalen tegelijkertijd kan posten. Dat kan heel eenvoudig op het tijdstip dat voor mijn doelgroep interessant is. Blog2Social analyseert de tijden, maar je kunt ook zelf een schema maken met jouw tijden. Kijk je naar Twijfelmoeder (waar ik ‘m echt heel actief gebruik) dan heb ik ‘m gekoppeld aan Facebook (profiel, pagina en drie groepen), Twitter (persoonlijke account en @twijfelmoeder), LinkedIn (persoonlijk), Pinterest (Twijfelmoeder en op bord in andere account). Maar je kunt ‘m ook koppelen aan Google My Business, VK, Xing, Instagram, Flickr, Medium, Tubmlr, Torial, Diigo, Bloglovin en Reddit. Als je ze allemaal instelt, kun je dus gewoon met één druk op de knop op al die socials delen. Dat levert echt een flinke tijdsbesparing op. Omdat ik hier zo blij mee ben – en dat gebruikersgemak anderen ook gun – moest ik deze Blog2Social review wel schrijven.

Social media inplannen via Blog2Social

Wat het inplannen van je social media berichten via Blog2Social betreft, kun je als Premium gebruiker verschillende kanten op. Je kunt op het vinkje automatisch klikken, waardoor je er geen omkijken naar hebt. Klinkt handig, maar dan haal je absoluut niet het maximale uit je account en als gevolg daarvan ook niet uit je zichtbaarheid op social media. Ik kies er dus voor om na het plaatsen van een blog naar ‘Post&Sharing’ te gaan. Ik kan meteen zien of een bericht al is gedeeld of niet en klik dan op ‘Share on Social Media’. Eventueel kan ik zelfs selecteren op auteur, categorieën en tags. Die selectie modus is handig als je oudere berichten weer wilt inplannen (want dat kan ook).

Ieder social kanaal heeft eigen benadering

Ieder social kanaal heeft zo zijn eigen benadering. Daarom is het fijn dat je via ‘Post&Sharing’ de mogelijkheid krijgt om voor ieder account een unieke tekst te maken. Twitter geeft dit zelfs aan; er mag niet twee keer dezelfde tweet worden geplaatst. Daarnaast wordt aangegeven hoeveel tekens je nog hebt. Je kunt zelfs de foto eenvoudig wijzigen. Je kunt daarbij kiezen of je ‘m als fotopost plaatst, waarbij de foto dus de bijlage is, of als link. Ik ben hier zelf nog mee aan het testen. Ze zeggen dat foto’s het beter doen dan linkjes op Facebook, maar voor alsnog ben ik blij met de extra lezers die ik nu uit social binnen haal (zie ik echt terug in Google Analytics – oeps daar ging mijn schermtijd weer omhoog… ). Door voor linkpost te kiezen, heb ik ook niet alle foto’s in mijn album staan.

Met één druk op de knop overal delen

Standaard staan alle gekoppelde accounts aan, maar met een klik kun je ze ook weer uitzetten. Zo hoeft een bericht over de zeventig jarige Emile Ratelband die vader wil worden echt niet gedeeld te worden op LinkedIn. En de leden uit mijn groep Twijfel over Kinderwens zitten echt niet te wachten op de artikelen uit de categorie gezin. Ik vind dat echt ideaal. Koppel alle accounts die je wel eens gebruikt en selecteer dan per bericht waar het past. Geen gedoe meer met inloggen, wachtwoorden onthouden en geen idee hebben hoe laat je ‘m dan eigenlijk moet inplannen (en ook niet de ellende dat Facebook je tijd de eerste keer niet onthouden heeft en dat je dus dubbele handelingen uitvoert). Zoals eerder geschreven je kunt kiezen voor meteen plaatsen, het tijdstip van jouw voorkeur of het tijdstip dat ze bij Blog2Social het beste achten. Daarnaast kun je ook aangeven dat je bijvoorbeeld het Facebook-bericht meteen online wil laten gaan, maar dan je ‘m dan pas de volgende dag op LinkedIn plaatst. Zo kun je hele schema’s maken.

Overzicht dankzij kalender

Overzicht dankzij de kalender van Blog2Social

Wordt dat niet chaotisch? Absoluut niet; daarvoor heb je namelijk de kalender. Daarin zie je wanneer bepaalde berichten online gaan, maar je kunt ook zien wat er geplaatst is en meteen het bericht openen. Als er iets mis gegaan is, dan zie je dat trouwens bij notifications. En wil je een berichtje nogmaals delen, dan kies je voor ‘Shared Posts’. Je kunt dan weer simpelweg een nieuwe datum meegeven.

Nadeel: Instant Sharing

Eén nadeeltje mag niet ontbreken in deze Blog2Social review: je kunt berichten niet automatisch op je persoonlijke Facebook-pagina plaatsen. Als je ‘m hebt ingepland, komt ie vervolgens bij Instant Sharing te staan en zul je ‘m echt handmatig een zetje moeten geven. Is dat een probleem? Persoonlijk vind ik van niet. Je kunt namelijk zo eenvoudig het bericht ook aanpassen, waarbij je wel meteen mensen kunt taggen. Daarnaast vind ik het persoonlijk ook een beetje te veel van het goede om maar al je bericht op je profiel te delen. Daar heb je je bedrijfspagina voor.

Automatisch delen in Facebook-groepen

Wil je automatisch delen in Facebook-groepen, dan is er ook nog wel een kleine hobbel te nemen. De Blog2Social app moet namelijk toegevoegd zijn aan de groep om te mogen plaatsen. Nu heb ik het geluk dat ik meerdere groepen beheer die aansluiten bij mijn doelgroep, waardoor ik dit dus heel eenvoudig kon doen. Maar anders zul je de beheerder moeten vragen om het te doen. En daar zullen ze niet allemaal even happig op zijn, omdat gedeelde berichten toch vaak als spam worden gezien.

Content Creation; soms creatief zijn

Je hebt bij Blog2Social ook de ‘Content Creation’ knop. Daar moet je soms wel creatief in zijn. Je kunt namelijk alleen een link delen. Maar daarna kun je zelf een foto toevoegen en natuurlijk de tekst naar wens. Zo plaats ik in mijn groep (net zoals op mijn Facebook-pagina) dagelijks een ‘nadenker’. Het was een hele klus om die allemaal in te plannen via Facebook zelf (ik vind een tijd instellen bij Facebook zelf echt een crime). Nu geef ik dus als link de url van mijn groep mee en voeg dan de afbeeldingen toe. Die deel ik daarna automatisch in mijn groep, op mijn pagina, op mijn Twijfelmoeder-twitter en op mijn Pinterest-pagina. Zo kon ik de updates voor een hele maand en vliegensvlug inplannen en heb ik er een hele maand geen omkijken meer naar. Maar het is ook heel leuk om via de Content Creation-optie ook andere berichten te delen die je bent tegengekomen. Zoals bijvoorbeeld het bericht van Mamaliefde, die ik zo trots met al mijn volgers kon delen.

Automatisch terugkerende berichten

Zelf ben ik op dit moment nog heel erg bezig met het optimaliseren van mijn berichten. Als die klus geklaard is, dan wil ik ze natuurlijk ook trots weer delen. Het mooie van Blog2Social is dat je deze berichten ook een keer kan inplannen, waarna ze automatisch terugkeren. Bloggers doen dat vaak via een plugin als Revive Old Posts, die – als er alles uit wilt halen – ook 75,- euro per jaar kost voor de personal. Hoe dat bij Blog2Social werkt? Je kunt bijvoorbeeld een bericht iedere week terug laten komen, een x aantal weken (52 weken is de max), waarbij je aangeeft op welke dag(en) je ‘m plaatst en op welke tijd. Je geeft zelf aan vanaf wanneer je hier mee start. Dit zelfde geldt ook voor de maand functie, en de eigen periode. Die laatste optie vind ik heel gaaf, omdat het dan minder gestructureerd lijkt voor je volgers. Dan geef je aan hoe vaak een bericht voorbij moet komen en om de hoeveel dagen je dat wil. Dan kun je ‘m zelfs al voor een veel langere periode inplannen.

Mogelijkheden gratis account Blog2Social

Je kunt Blog2Social gratis gebruiken. Alleen zitten daar wel wat beperkingen aan. Maar het is absoluut goed om mee te starten als je het gebruik van deze plugin overweegt. Bij de Free-variant heb je 1 licentie en mag je 1 account per netwerk koppelen. Je kunt dan gebruik maken van Facebook-profiel/Facebook-pagina (een van deze twee moet je kiezen), Twitter, VK profiel, LinkedIn profiel, Xing profiel, Pinterest, Instagram, Flickr, Medium, Tumblr, Torial, Diigo, Bloglovin, Reddit. Verder kun je gebruik maken van Content Curation, waarbij je dus een bericht maakt aan de hand van een willekeurige link. Verder is Cross-Promoting mogelijk. Net als Pre-Formatted Postst. Verder Facebook Open Graph Meta Tags, Twitter Card Tags en kun je je eigen foto selecteren. Je hebt de One-Page Editor en Richt HTML-editor. Natuurlijk One Click Network Selection, Immediate Sharing en Facebook Instant Sharing. Tot slot kun je via de Bitly shortener de performance van een bericht monitoren.

Verschillen SMART, PRO of BUSINESS-plan.

De verschillen tussen de Premium-pakketten zitten ‘m met name in het aantal gebruikers. Dat is bij Smart (69,- euro per jaar) 2 per licentie, en 3 accounts per social media kanaal. Bij Pro (99,- euro per jaar) 5 per licentie, en 5 accounts per social media kanaal. En tot slot bij Business (249,- euro per jaar) maar liefst 10 licenties en 15 accounts per netwerk. Je kunt het aantal groepen daarnaast voor een meerprijs uitbreiden. Kijk je naar Smart dan kun je via Auto-post imported RSS content 25 berichten per dag, per gebruiker delen. Bij Pro gaat het om 50 en bij Business om 100.

Nadelen van Premium Smart

Smart klinkt misschien aantrekkelijk maar besef dan dat je niet kunt plaatsen in Facebook-groepen, op Google My Business, VK pages, LinkedIn Pages, Xing pages en groups. Verder is auto-scheduling niet mogelijk. Het is ook niet mogelijk om een post format te maken apart voor profielen, pagina’s en groepen. En ook per bericht kun je het format niet aanpassen. Je kunt tevens alleen de afbeelding gebruiken die al aan je blog hangt (in tegenstelling tot de Pro en Business, waarbij je zelf nog een foto kunt toevoegen en daardoor steeds nieuwe berichten kunt maken bij hetzelfde blogbericht). Ook het opslaan van verschillende network-combinaties is niet mogelijk. En tot slot heb je geen performance report. Waar je bij de duurdere varianten de helpdesk telefonisch kunt bereiken, daar heb je bij de Smart alleen de mogelijkheid om te e-mailen. De gratis variant heeft alleen support via de faq.

Wil je na het lezen van de Blog2Social review alle mogelijkheden ontdekken, lees dan snel verder. In het artikel ‘Blog2Social mogelijkheden op een rijtje‘ beschrijf ik namelijk alle feautures.

Je kunt de premium versie dertig dagen gratis testen.

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 6, 2019 /