Uitbundige versieringen, geboorteborden of niks…

In een nieuwbouwwijk met veel jonge gezinnen kun je er niet omheen: de ooievaar lijkt op ieder adres wel te landen. Overal staan flinken borden in de tuin, waarop de naam van de kleine spruit enthousiast is geschilderd. Soms aangevuld met uitbundige versieringen, waarbij de-ooievaar-die-tegen-het-raam-is-gevlogen natuurlijk niet mag ontbreken. Maar zit je daar eigenlijk wel op te wachten?

Geboorteborden

Natuurlijk is dat heel persoonlijk. En laten we niet vergeten dat je inmiddels tal van verschillende mogelijkheden hebt. Aan de ene kant heb je zelfgemaakte borden in de vorm van dieren en kinderhelden zoals Nijntje. Maar aan de andere kant kunt je tegenwoordig ook kiezen voor slingers met daarop de naam van het kleintje.

En wat dacht je van de geboorteborden die je in de tuin kan zetten in de stijl van het geboortekaartje? Daarnaast zijn er borden die je op het raam kan monteren, net zoals je je woning te koop zet. Maar je hebt ook stickers en geboortevlaggen. Kortom: je kunt kiezen voor de stijl qua versiering die bij jou – of in het geval van een verrassing – bij de ouders past.

Hormonen & verrassingen

Ik moet toegeven dat ik tijdens mijn zwangerschap echt mijn bedenkingen over deze verrassing in de vorm van geboorteborden en andere versiering had. Natuurlijk is het hartstikke leuk dat je vrienden of buren zoiets voor je organiseren, maar wil ik de naam van mijn kind wel met de hele goegemeente delen?

In mijn geval dus niet. Door te bloggen heb ik mijn eigen privacy natuurlijk al een stukje opgegeven en daarmee indirect ook die van hem. Dan hoeft er verder geen nadruk op te liggen hoe mijn zoon heet. Terugkijkend denk ik nu dat dit ook wel heel erg met mijn zwangerschapshormonen te maken had. Ik wilde tenslotte ook het hele kraambezoek regisseren.

Slingers

Uiteindelijk viel de versiering bij ons ook mee. Er waren slingers opgehangen en de tegen-het-raam-aan-gevlogen-ooievaar ontbrak ook bij ons niet. Het was bijzonder om te zien toen we thuiskwamen uit het ziekenhuis. Het maakte het toch extra feestelijk. Al was het wel vreemd dat wij dat versierde huis na een dagje al moesten verlaten voor een opname in het ziekenhuis en de versiering er toen wel hing…

Overleg

Wat dat betreft zou ik met verrassingen dus altijd oppassen. Natuurlijk ken je de ouders hartstikke goed, maar zeker in het geval van een eerste kindje (in combinatie met de hormonen) weet je nooit wat zij willen. Je hoeft daarbij ook de verrassing niet te verklappen. Als je gewoon vraagt of ze versieringen op prijs stellen na de geboorte. En of daarbij de naam van het kindje mag worden gebruikt, dan weet jij voldoende en hebben zij nog steeds geen idee wat jij van plan bent.

Twijfel jij over je kinderwens?

december 21, 2020 /