Mannen en vrouwen zonder kinderen blijven vaak buiten beeld

Mannen en vrouwen zonder kinderen blijven vaak buiten beeld bij onderzoekers. We kunnen gedetailleerde informatie vinden over hoe oud we zijn als we voor het eerst moeder worden, wat de gemiddelde leeftijd van de Nederlandse vader is en zelfs kunnen we stellen dat kinderloze stellen vaker uit elkaar gaan. Over kinderlozen lezen we dan weer veel minder… Vreemd: als je geen kinderen hebt behoor je toch tot diezelfde maatschappij waar we het in die onderzoeken over hebben…

Huishoudens

Waar maakt ze zich druk om, denk je misschien… Ik vind het alleen heel vreemd. Kijk bijvoorbeeld naar het meest recente onderzoek van Eurostat. Zij hebben keken naar huishoudens met kinderen in de EU. Nu schrijven ze dat er in 2018 223 miljoen huishoudens waren, waarvan 65 miljoen met kinderen. Dat is ongeveer een derde. Hoe het met die anderen zit? Of die bewust / ongewenst kinderloos zijn of dat de kinderen al het huis uit zijn – daar wordt niks over gezet. Ik vind dat gek… Jullie?

Eurostat

Even over dat onderzoek. Uit de data van 2018 blijkt dat 47% één kind heeft, 40% twee kinderen en 13% heeft drie kinderen. In totaal zijn 15% van de families: eenoudergezinnen. In Denemarken en Estland (29% en 28% zijn de meeste single ouders). In Kroatië is dit met 6% het laagst. In dit hele onderzoek wordt nergens genoemd hoeveel (bewust) kinderlozen er zijn. 

Drie of meer kinderen

Nu is er over dat onderzoek van Eurostat wel meer te zeggen. België scoort namelijk heel goed als het gaat om gezinnen met drie of meer kinderen. Dat is in maar liefst 18% van de gezinnen het geval. Maar volgens Belgische onderzoekers is dit toch een beetje een vertekend beeld. In België wonen kinderen nu eenmaal langer thuis en worden ze ook langer als kind gezien. Als je het over grote gezinnen hebt: in Ierland geldt dit voor 26%, Finland voor 19%, Frankrijk scoort 18% en Nederland 17%. In Bulgarije (5%), Portugal (7%), Spanje en Italië (8%), Litouwen (9%) en Letland (10%) is dit juist een uitzondering. 

Weinig onderzoek

Tijdens het schrijven van mijn boek De twijfelmoeder liep ik er ook tegenaan dat er weinig cijfers bekend zijn over hoeveel kinderlozen er zijn en of dat al dan niet een bewuste keuze is. Laat staan over de twijfels over het moederschap. Ik kwam hierbij een onderzoek tegen uit 1996. Toen heeft de Nijmeegse psychologe drs. H. E. M. Van Luijn een proefschrift geschreven met de titel ‘Het vrouwelijk dilemma. Besluitvorming van vrouwen met een ambivalente kinderwens’. 

Onderzoek over twijfels kinderwens

Uit dat onderzoek blijkt volgens Trouw: “Ongeveer 16 procent van de Nederlandse vrouwen tussen twintig en veertig jaar twijfelt minstens een jaar over het krijgen van kinderen. Bij een kwart van hen leiden de twijfels tot psychische klachten en conflicten met hun partner. Voor driekwart vormt de twijfel daadwerkelijk een probleem.” Het zou toch interessant zijn als er in navolging daarvan een nieuw onderzoek zou komen. Een langere studie om te zien wat er nu bij vrouwen (maar zeker ook mannen) om gaat. Misschien kunnen we dan de cijfers – waarom we later moeder (of vader) worden – ook beter verklaren. Welke onderzoeker springt in dat gat? 

De twijfelmoeder

Wil je nu meer lezen over de twijfels die je kunt hebben bij jouw (ontbrekende) kinderwens? Dan heb ik zoveel mogelijk informatie voor je samengebracht in mijn boek. En dan niet alleen maar saaie cijfertjes, maar ook ervaringsverhalen en zaken die je aan het denken zetten over jouw kinderwens.

Foto van stel dat op reis is via Shutterstock.

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 19, 2019 /