Zus Penelope Cruz kiest uit angst voor spermadonor

Monica Cruz, de zus van actricePenelope Cruz, heeft uit angst voor een spermadonor gekozen. In januari 2013 onthulde ze dat ze zwanger is geworden met behulp van kunstmatige inseminatie. Dit deed ze omdat ze bang was dat ze ’te oud zou zijn tegen de tijd dat ze een perfecte partner zou vinden’.

In 2014 zei ze daarover in een interview dat deze beslissing haar niet dapper maakt, zoals door velen wordt gezegd. “Waarom is het dapperder om een alleenstaande moeder te zijn, dan dat je dit doet met partner. Als je een stel bent, kan het namelijk nog uitdagender zijn en kunnen er conflicten ontstaan. Zo begrijpt de man misschien niet hoe extreem verbonden de vrouw zich voelt met haar kind.” Ze zegt dat het geen beslissing is die ze nam in een opwelling, maar op het moment dat ze zich er in verdiept had, wist ze dat het moest gebeuren. “Moeder worden was zo belangrijk voor mij. Ik wilde het risico niet lopen om te laat te zijn.”

Monica was 35 op het moment dat ze haar zwangerschap aankondigde. Daarmee zit ze inderdaad boven het gemiddelde. Is ze daarmee te oud? Dat is natuurlijk heel persoonlijk. Ik vind het in ieder geval heel goed dat ze heeft afgewogen wat voor haar belangrijk. Dat zullen gynaecologen beamen.

Toen ik dit bericht in 2013 plaatste op mijn blog schreef ik: “Persoonlijk twijfel ik niet aan mijn partner, maar ik kan me voorstellen dat je deze keuze wel gaat afwegen als je al een tijdje alleen bent en een kinderwens hebt. Al weet ik niet of ik dan voor een anonieme donor zou kiezen. Dan weet je kind later nooit wie zijn/haar vader is. Dat zorgt later denk ik voor veel verwarrende situaties.”

Inmiddels weet ik persoonlijk zeker dat ik nooit alleen voor een kindje zou gaan. Het besluit heeft namelijk veel invloed op de verdere inrichting van je leven. Maar ik heb voor mijn boek De twijfelmoeder wel twee vrouwen gesproken die die keuze hebben gemaakt. Ze benoemen in dat kader de voor- en nadelen. Net als dat professionals Sara Coster en Barbara Lammerts van Bueren aan het woord komen over de verschillende mogelijkheden die je als vrouw alleen hebt. Dat kan met behulp van een (bekende) donor zijn, in de vorm van co-ouderschap, maar ook middels adoptie of pleegzorg.

Sowieso is een donor trouwens nooit meer volledig anoniem. Over zowel de zoektocht naar eiceldonoren en spermadonoren schreef ik dit artikel. Misschien vind je dat ook interessant om te lezen. Er komt namelijk best nog wat bij kijken. Wist je bijvoorbeeld dat je 900,- euro krijgt als je besluit om je eicellen te doneren aan een onbekende.

Foto gemaakt van Monica Cruz: Casimiro PT / Shutterstock.com.

Twijfel jij over je kinderwens?

juni 7, 2013 /