Kinderboeken van bekende Nederlanders (overzicht)

Kinderboeken van bekende Nederlanders – je spot ze steeds vaker in de (online) boekhandel. Zo is Jochem Myjer op dit moment razend populair met zijn Gorgels. En Tim Douwsma heeft net een boek uitgebracht voor kinderen van gescheiden ouders, zoals hij dat zelf ook is. Ik zet ze voor jullie op een rijtje. Leuk voor de kids, terwijl jij tijdens het voorlezen kunt ontdekken of je iets van de bekende Nederlanders in hun werk terugziet.

BN’ers met een kinderboek

Tim Douwsma, Nicolette Kluijver, Jeroen van Koningsbrugge, Jochem Myjer, Marieke van Ginneken, Monique Westenberg, Daphne Deckers, Youp van ’t Hek, Prinses Laurentien, André Kuipers, Angela Groothuizen, Kim-Lian van der Meij, Kristel Verbeke, Filemon Wesselink, Jim Bakkum, Maryam Hassouni, Herman van Veen, Martine Bijl, Jan en Monique Smit, Babette van Veen, Katja Schuurman, Freek de Jonge, Isa Hoes, Sjinkie Knegt, Rafael van der Vaart, Wendy van Dijk, Yvon Jaspers, Nicolette van Dam, Ayaan Hirsi Ali en Guusje Nederhorst – ze hebben allemaal een kinderboek geschreven.

De Nationale Voorleesdagen

Nu De Nationale Voorleesdagen 2020 bijna van start gaan – van 22 januari tot en met 1 februari – mag een overzicht natuurlijk niet ontbreken. Doe inspiratie op, zodat voorlezen ook voor jou een feestje is. Meteen meer over het boek ontdekken? Klik dan op de naam. Dan opent meteen een pagina met meer informatie. Mocht je besluiten om ‘m aan te schaffen, dan steun je Twijfelmoeder. Dank daarvoor!

Bekende Nederlanders en hun kinderboek

Deze bekende Nederlanders hebben allemaal kinderboeken geschreven: .

Guusje Nederhorst

Woezel en Pip – wie kent ze niet? De vrolijke hondjes uit de Tovertuin zijn favoriet bij heel wat peuters. Dat je inmiddels een heel assortiment aan Woezel en Pip-spullen hebt, is dan ook niet gek. Maar wist je dat deze dierenvriendjes bedacht zijn door actrice Guusje Nederhorst? Gebaseerd op haar liefde voor kinderen en dieren schreef ze dit verhaal in 2002.

Helaas is Guusje in 2004 na een kort ziekbed overleden, maar met Woezel en Pip heeft ze zoiets tastbaars nagelaten. Haar man Dinand Woesthoff (van Kane) heeft het idee voortgezet en samen met zijn nieuwe vrouw Lucy verder uitgebouwd. Wist je dat ze inmiddels zelfs in ruim veertig landen – zoals in China en Thailand – op tv zijn? En Dinand droomt zelfs van een pretpark vertelde hij begin 2019 bij Shownieuws. Wat mij betreft dus de onbetwiste nummer 1 als het gaat om BN’ers die een boek hebben geschreven.

Leuk om te weten: Babette van Veen heeft verschillende boekjes van Woezel en Pip ingesproken. Je komt haar ook later in deze lijst nog tegen. Die bekende Nederlanders schrijven namelijk best veel kinderboeken…

Tim Douwsma

Met het boek Tim er tussenin heeft zanger-presentator Tim Douwsma een boek geschreven dat geschikt is voor ieder kind van gescheiden ouders. En helaas zijn dat er heel veel. Van één op de drie kinderen in Nederland besluit namelijk de ouders uit elkaar te gaan. Een grote gebeurtenis die veel vragen oproept en emoties teweegbrengt.

Tim Douwsma is zeven als zijn ouders gaan scheiden. Net als veel andere kinderen vraagt ook hij zich af of het zijn schuld is. Hij is verdrietig dat ze nu nooit meer samen aan tafel zullen zitten en dat hij zijn hond Mitch een paar dagen per week moet missen. Later moet hij wennen aan de nieuwe vriendin van zijn vader en de dates van zijn moeder, en hij krijgt er opeens een nieuw broertje bij. Zijn verhaal wordt afgewisseld met tips van Tim Douwsma zelf. Nu hij ouder is, bekijkt hij alles met andere ogen.

Nicolette Kluijver

Presentatrice Nicolette Kluijver is een wel héél diverse schrijfster. Ze debuteerde met Let’s talk about – over seks, schaamhaar, scharrels en meer. Daar hebben we op Twijfelmoeder trouwens uitvoerig over geschreven. En in de zomer van 2019 is daar het kinderboek Dierenpret bijgekomen. Het boekje staat vol met vrolijke versjes over het leven op de boerderij. De sprankelende illustraties zijn gemaakt door Madeleine van der Raad.

Jeroen van Koningsbrugge

Ik vind Jeroen van Koningsbrugge absoluut een alleskunner. In Smeris heb ik ontzettend genoten van zijn acteerprestaties. En ook als zanger weet hij de juiste snaar te raken. Een kinderboek kan er dan wel bij; hij schreef het samen met zijn vrouw Marie-Claire Witlox. Kim White is verantwoordelijk voor de illustraties.

Elvis & Jones is een spannend fictief verhaal geworden over ons leven in hartje Amsterdam. De buurt waarin we wonen en de leefomgeving van de kinderen is vastgelegd in dit tijdsdocument. We hebben de pauzeknop van het leven ingedrukt om deze geweldige tijd even stop te zetten en vorm te geven in een verhaal”, aldus Jeroen van Koningsbrugge en Marie-Claire Witlox.

Marieke van Ginneken

Marieke van Ginneken ken je als zangeres uit het eerste seizoen van Idols. Ze is de zus van actrice Aukje van Ginneken, die Charlie in Goede Tijden Slechte Tijden heeft gespeeld. In het dagelijkse leven is Marieke ambulant gezinsbehandelaar in de jeugdpsychiatrie. Zowel thuis als op haar werk, merkte ze dat slaapproblemen vaak een grote rol spelen in een gezin. Als kinderen de dag los kunnen laten, slapen ze beter. Die kennis heeft ze verwerkt in Slaapkoppie. Hier lees je alles over Slaapkoppie van Marieke van Ginneken.

Jochem Myjer

Cabaretier Jochem Myjer wist als kind al van alles over de natuur. Geen wonder dat hij biologie ging studeren. Toch koos hij uiteindelijk voor het theater. En met succes; zijn grappen slaan aan bij een breed publiek. Myjer heeft een rijke fantasie, gecombineerd met zijn grappen én kennis van de natuur levert dat zijn debuut De Gorgels op. Hij won hiermee meteen de Prijs van de Nederlandse Kinderjury. Inmiddels zijn er al verschillende Gorgels-boeken verschenen. De nieuwste – De Gorgels en De Grote Operatie – wordt op 19 februari 2020 verwacht en is te reserveren.

Monique Westenberg

Monique Westenberg (ex van André Hazes junior, voordat hij een relatie kreeg met Bridget Maasland) heeft na het overlijden van haar hond het boek Dunya – Een hemels hondenleven geschreven. Dat deed ze samen met co-auteur Bianca Samethini en illustrator Paco Vink. Het verhaal gaat over de avonturen die ze met de geadopteerde hond beleefde en hoe hun gezin steeds groter wordt. Op een gegeven moment is Dunya zo oud geworden dat ze voor altijd wil slapen. Het laat de intense band tussen een hond en zijn baasje zien. En biedt tegelijkertijd de mogelijkheid om over leven en dood, maar ook over jaloezie te praten met je kinderen.

Daphne Deckers

De columns van Daphne Deckers zijn al jaren razend populair. En ook haar romans zijn heerlijk om te lezen. Als je nog nooit iets van haar gelezen hebt, dan kun je echt uit een enorm Daphne Deckers-aanbod kiezen. Maar wist je dat ze ook verschillende kinderboeken heeft geschreven? De laatste jaren richt ze zich alleen nog op volwassenen.

Youp van ’t Hek

Cabaretier Youp van ’t Hek heeft ook al een aantal vrolijke kinderboeken op zijn naam staan. Ik word er meteen vrolijk van als ik de titels van die boeken lees, zoals Verkeerde sokken, De gelukkige olifant en de Snelste zebra van het land. En wat denk je van Sinterklaas en het kleine hoogtevriespietje. De wonderlijke broertjes Pim en Pietje – waarom de dieren in Artis op zaterdag zo moe zijn is zijn debuut. Hier ontdek je meer over de kinderboeken van Youp van ’t Hek.

Prinses Laurentien (Laurentien van Oranje)

Wist je dat prinses Laurentien ook verschillende kinderboeken heeft geschreven? De prinses zet zich al jaren in om laaggeletterdheid onder volwassenen te bestrijden, en voor leesbevordering onder kinderen en jongeren. Ze debuteerde met het boek Mr. Finney en de wereld op zijn kop, dat ze samen met Sieb Posthuma maakte. Er volgden nog verschillende verhalen van Mr Finney. Maar ze schreef in samenwerking met Paul van Loon en de Efteling ook De sprookjessprokkelaar. Ze heeft met Jeroen Smit daarnaast een voorleesboek voor volwassenen geschreven; Nog lang en gelukkig.

André Kuipers

Wie wilde er als kind geen astronaut worden? Hoe gaaf zou het zijn als je gewoon kunt zweven? Dat ruimtevaarder André Kuipers na zijn reis door de ruimte dan ook met een kinderboek zou komen, was te verwachten. Inmiddels is er zelfs een hele serie van André het astronautje. Spannende boeken, die ook nog eens ontzettend leerzaam zijn. Wat wil je nog meer?

Angela Groothuizen

Zangeres en presentatrice Angela Groothuizen heeft de kinderboeken rond Paula en Khalilo geschreven. De reeks is gebaseerd op haar eigen jeugdherinneringen. Leuke boeken over vriendschap, het leven, multiculturele kwesties en opgroeien.

Kim-Lian van der Meij

Kim-Lian van der Meij is ook zo’n typische alleskunner. Ze is zangeres, presentatrice, actrice en dus ook schrijfster. Als ik haar op tv zie, word ik altijd vrolijk. Haar enthousiasme is zo aanstekelijk. Ik ben dus ook erg nieuwsgierig naar haar Dierendorpje-reeks, die ze schreef in samenwerking met Gitte Spee. De verhaaltjes zijn zelfs bewerkt tot een animatieserie bij KRO Kindertijd. In haar boeken staan verhaaltjes op rijm. De dierenfiguren maken allemaal dingen mee die voor kinderen ontzettend herkenbaar zijn, zoals bang zijn in het donker en leren oversteken. In februari verschijnen er twee nieuwe Dierendorpje-titels, namelijk Het Grote dierendorpje boek en Dierendorpje in de maneschijn.

Kristel Verbeke

Wist je dat voormalig K3-ster en actrice Kristel Verbeke ook een kinderboek heeft geschreven? Het heet Alles kids! Verhalen om verder te vertellen. Stuk voor stuk verhalen over belangrijke thema’s, waar kinderen en hun ouders over moeten praten. Denk aan scheiden, familiegeheimen, wonen in een asielzoekerscentrum, pesten via social media, leren omgaan met autisme en afscheid nemen.

Filemon Wesselink

Presentator Filemon Wesselink heeft verschillende boeken geschreven, zoals De ronde van Boogerd over Michael Boogerd (een van de meest succesvolle wielrenners van zijn generatie, die opbiechtte dat hij tien jaar lang doping heeft gebruikt). En schreef daarnaast ook nog twee kinderenboeken, namelijk Papa zegt Ja en De spin die veel scheetjes laat. Deze boeken schreef hij samen met zijn jongere zus, beeldend kunstenaar Clarinde Wesselink. Het boek over de spin is een zelfverzonnen verhaaltje dat hij altijd aan zijn eigen kinderen voorlas.

Jim Bakkum

Jim Bakkum heeft samen met Kirsten Michel de Dadoe-boekjes gemaakt. Dit zijn vrolijke voorleesboekjes inclusief cd. De naam Dadoe is bedacht door zijn zoontje Lux. Sam Loman heeft de boekjes geïllustreerd. Ze zijn geschikt voor kinderen vanaf twee, drie jaar oud. Er is ook een luisterboek, dat heeft de vrouw van Jim – Bettina Holwerda – ingesproken.

Maryam Hassouni

Maryam Hassouni die je – als je rond mijn leeftijd bent – kent van Dunya en Desie of recenter van haar rol in Oogappels; heeft in 2017 een kinderboek uitgebracht samen met Ramona Treffers. Het boek Hoekjes van geluk gaat over de zoektocht naar geluk, die de actrice zelf doorging in een moeilijke periode. In een beeldend verhaal ontdek je – aan de hand van de zevenjarige Sam – dat geluk voelt alsof je hart word gekieteld. In iedere magische wereld ontmoet Sam iemand die een wijze les heeft.

Herman van Veen

Herman van Veen is echt een duizendpoot! Acteur, presentator, zanger, muzikant, regisseur, componist, schrijver en zo kan ik nog wel eventjes doorgaan. Je kunt ‘m kennen van Alfred Jodocus Kwak. Ik dacht eigenlijk dat dit eerst een personage uit een kinderboek was en dat er daarna tv-series zijn gekomen, maar het blijkt dus een personage te zijn uit een door Herman van Veen bedachte kindermusical. De boekjes volgden dus pas later. Maar Herman van Veen heeft ook verschillende andere kinderboeken geschreven.

Martine Bijl

Actrice en presentatrice Martine Bijl is in 2019 helaas te vroeg overleden aan de gevolgen van de hersenbloeding die ze in september 2015 kreeg. Over die ingrijpende gebeurtenis, waardoor ze haar werk als presentatrice van Heel Holland Bakt moest neerleggen, heeft ze het indringende boek Rinkeldekink geschreven. Maar wist je dat ze ook een aantal kinderboeken heeft geschreven, zoals Er was eens een prins en die wou een prinses (met Noëlle Smit), Pluk de dag en Sint en de Pakjesdief (met Loes Riphagen).

Jan en Monique Smit

Wist je dat Jan Smit en zijn zus Monique samen de 2 Kleine Kleutertjes serie hebben gemaakt. Dit zijn boekjes met een cd. Jan heeft de teksten geschreven en Monique de liedjes ingezongen. Daarnaast zijn er ook tekenfilmpjes die uitgezonden werden door Telekids. Geschikt voor kinderen in de leeftijd van twee tot en met vijf jaar.

Babette van Veen

Actrice Babette van Veen is de dochter van Herman van Veen, die je hierboven natuurlijk al in de lijst tegenkwam. Ook zij is een multitalent. Ze brak door als Linda in Goede Tijden Slechte Tijden, maar inmiddels kun je haar van veel meer dingen kennen. Zo is ze in 2018 gedebuteerd als schrijfster van kinderboeken met Prinses Leentje & de weg naar het hart. Het is een stoer prinsessenverhaal dat je kunt voorlezen vanaf circa vier jaar.

Katja Schuurman

Katja Schuurman is de laatste tijd flink in opspraak… Dat ligt dan weer meer in lijn met de boeken voor volwassenen die ze eerder heeft geschreven. Maar in samenwerking met een melkproducent heeft ze – samen met kinderboekenschrijfster Mathilde Stein – ook nog een serie boerderij voorleesboeken gemaakt. Daan en Charlie speel de hoofdrollen in boeken met sprekende namen als Koeiendansdag, Het Boerderijspookje, De ding-dong dieren en De koeiencamping.

Freek de Jonge

Als cabaretier trok Freek de Jonge altijd volle zalen. En ik moet toevoegen: ook ik heb op tv veel van zijn conferences gezien. Maar als je me vraagt naar mijn herinnering bij Freek de Jonge, dan is dat toch zijn uitbarsting tijdens het Boekenbal afgelopen jaar. Ik zat er met mijn neus bovenop, omdat ik door mijn uitgever was uitgenodigd. Terug naar de kinderboeken. Freek de Jonge heeft de nodige boeken geschreven, maar er zit maar één kinderboekje bij. Dat is er eentje uit de Gouden Boekjes-reeks, namelijk Met Annie en Joop naar de bioscoop.

Isa Hoes

Na Guusje Nederhorst, Babette van Veen en Katja Schuurman nog een voormalig GTST-gezicht in dit overzicht, namelijk Isa Hoes. Het boek Toen ik je zag over haar leven met haar man Antonie Kamerling – die helaas voor zelfdoding koos – is een ware bestseller en inmiddels als meer dan 200.000 keer verkocht. Daarnaast schrijft ze nu met Medina Schuurman over de overgang. Maar in dit overzicht draait het natuurlijk allemaal om Engel. Dit boek – met illustraties van Mariëlla van Beek – schreef ze samen met dochter Vlinder Kamerling. De hoofdpersoon – Engel – heeft een speciale gave: ze kan wensen in vervulling laten gaan. Maar niet alle wensen: alleen die van goede mensen. Dat levert een hoop spannende verhalen op. Geschikt voor tien tot twaalfjarigen.

Yvon Jaspers

Boer zoekt Vrouw-gezicht Yvon Jaspers heeft ook verschillende kinderboekenseries geschreven. Zo zijn er de boekjes over Sluup en Aria en over Ties en Trijntje. Ties en Trijntje op de boerderij is vorig jaar nog in een nieuw jasje uitgebracht. De prachtige tekeningen zijn gemaakt door Philip Hopman. En dat is echt niet de minste...

Ayaan Hirsi Ali

Zelfs de veel besproken politica Ayaan Hirsi Ali heeft een kinderboek geschreven. Met Adan & Eva heeft ze een boek gemaakt, waarmee ze vertelt over vriendschap in een multiculturele samenleven. Adan en Eva willen elkaar heel graag leren kennen, maar dat gaat niet zonder conflicten.

Sjinkie Knegt

Het boek Saar en Siem – Als ons huisje breekt, is gebaseerd op het ongeluk van shorttracker Sjinkie Knegt. Toen Sjinkie bij het aansteken van de houtkachel ernstige brandwonden opliep, belandde hij op de intensive care. Zijn kinderen Myrthe en melle zijn dan drie en één jaar. Hun tante Savannah van der Wal (zus van de vrouw van Sjinkie Knegt) schreef dit symbolische verhaal speciaal voor hen, maar het kan veel meer kinderen tot steun zijn die opeens te maken krijgen met een dierbare die in het ziekenhuis beland.

Rafael van der Vaart

Aan het eind van 2019 zijn er weer drie nieuwe bekende Nederlanders bij gekomen die een kinderboek hebben geschreven. Rafael van der Vaart, Nicolette van Dam en Wendy van Dijk hebben in samenwerking met verschillende supermarkten Sinterklaasboeken geschreven. Rafael van der Vaart schreef met behulp van Laura Brenlla Sint op de Kermis over kermiskinderen Rita en Jopie. Hoe weet de Sint tenslotte waar hij moet zijn als je steeds op een andere plek woont.

Nicolette van Dam

Nicolette van Dam heeft met behulp van Robert Scheffner Sint gaat de wereld rond geschreven. De Pieten zijn in paniek, want ze krijgen ansichtkaarten uit het hele land. Waar hangt de Sint toch uit?

Wendy van Dijk

In samenwerking met Richard Smythe heeft Wendy van Dijk Sint wil een puppy gemaakt. Sinterklaas wil ontzettend graag een hondje, maar de Pieten zien het niet zitten. Hoe zal het gaan als Sint zijn plannetje toch doorzet?

Ken jij nog meer kinderboeken van bekende Nederlanders? Tip me dan via Facebook of mail.

Twijfel jij over je kinderwens?

januari 20, 2020 /