13 weken actie-planner: ga vol voor je doel

Ga vol voor je doel met de Day by Day – 13 weken actie-planner van Tanja de Bie – van Leeuwen. Een planner die er uitspringt in het plannerbos, omdat Tanja er bewust voor heeft gekozen om maar dertien weken in de planner op te nemen. En dat is uniek. Zeker als je de planners ziet, die ik eerder al beschreef. Op zoek naar een planner of agenda voor 2019 bekijk dan mijn overzicht met planners en agenda’s.

De Day by Day – 13 weken actie-planner is een stijlvol, zwart a5-boek met linnenkaft en gouden opdruk. Je krijgt ‘m met een bladwijzer, waarop je zelf je 13-weken-doel kunt beschrijven. Onderaan zet je dan de datum over 13 weken. Daarnaast zitten er nog vier leuke stickers bij. Verder geen poespas. Het draait allemaal om dit boekje. Dit is jouw weg naar succes.

Ga er maar eens goed voor zitten, want deze planner begint meteen met een pittige vraag. “Wat is jouw droom? (…) Beschrijf of teken je droom en kijk er regelmatig naar. Alleen zo veranker je jouw droom in je hart. Als je droom helder is, zul je elke dag (Day by Day) in staat zijn om de juiste keuzes te maken om je droom te realiseren.” Ik denk dat dit de kernvraag is die je werkelijk in iedere planner tegen moet komen. Het is ook de moeilijkste om te beantwoorden. Hier moet je echt goed voor gaan zitten. Werk je deze niet goed uit, dan wordt het ook lastig om om stappen te bepalen.

Kies voor een helder doel, zo blijkt al uit de volgende pagina. Juist door te focussen is het mogelijk om in een kwartaal grote stappen te zetten. Natuurlijk heb je nog andere doelen; daar is kort ruimte voor. Heb je je doel aan het eind van deze termijn behaald, dan kun je met doel 2 aan de slag. Heb je wel even een nieuwe planner nodig. Zo lijkt het bedrag – van 26,95 euro plus 3,95 euro verzendkosten – in eerste instantie misschien laag voor een planner, maar voor een heel jaar zou je er dan toch 4 nodig hebben. Althans; hij is ongedateerd dus in de vakantie hoef je ‘m er niet bij te pakken. Dat scheelt weer in de kosten.

Stap voor stap is deze planner in te vullen; dat bevalt mij wel. Want na het invullen van de doelen, wordt namelijk het plan van aanpak voor de komende dertien weken bedacht. Voor iedere week noteer je een focuspunt. Wat er allemaal dient te gebeuren om je doel te bereiken, verwerk je in de takenlijst. Alle zaken die je in minder dan drie uur kunt voltooien schrijf je hierin op. Grotere punten breek je op in stappen. Dit vind ik een erg goede tip; anders krijg je heel veel punten om je to do lijst die er maar op blijven staan. Ze zijn namelijk eigenlijk te groot om te behappen. Met deze opdracht krijg je daar juist inzicht in

Dan is het tijd voor de eerste week. Je kunt hier je weekfocus aangeven en de datum invullen. Je hebt drie grote blokken, die zou je bijvoorbeeld kunnen opdelen in ochtend / avond / werk, of juist zakelijk, privé en overig. Dat is aan jou. Dit kun je echt als agenda gebruiken. Alleen staan er geen tijden in. Is dat wenselijk? In dit geval denk ik niet. Je werkt namelijk heel gericht naar je doel toe. Daarvoor moeten andere zaken wijken.

Daarna volgt het dagelijkse overzicht voor die week. Je hebt zes dagen, waarbij je kunt aangeven wat de belangrijkste taken voor die dag zijn. Je hebt daarbij ruimte voor zes punten. Dat lijkt weinig, maar kijk eens naar jouw to do list. Hoeveel punten streep jij iedere dag af? Zes is voor mijn gevoel al heel ruim. Daarnaast is er ruimte voor een stukje journaling, hier kun je alles beschrijven wat belangrijk is om jouw doel te bereiken. Noteer tevens een goede quote van de dag en waar je dankbaar voor bent. Zo ontstaat ook een mooi document op weg naar jouw einddoel. Aan het eind van deze dagelijkse overzichten heb je ook nog een bladzijde voor je aantekeningen en een terugblik op de week, waarin je niet allen terugkijkt maar ook alvast vooruit. Wat ga je dan doen om je doel te halen?

Natuurlijk is er na die dertien weken ook ruimte om te reflecteren. Beschrijf de afgelopen weken, noteer je mooiste moment, maar ook zaken die niet zo goed gingen (daar leer je ook weer van). Zijn er nog taken blijven liggen? En wat wil je in de volgende periode bereiken? Met tot slot: wie of wat heb je daarvoor nodig. Aansluitend kun je alvast wat aantekeningen maken, zodat je vol vertrouwen het volgende doel weer tot een succes kan gaan brengen.

Zoals je al merkt uit deze tekst, is deze Day by Day-planner van Betterjournaling.com echt heel helder. Zonder afleiding ga je zo op je doel af. Dat vind ik mooi. Hij is hiermee zowel voor mannen als vrouwen geschikt (eindelijk geen roze, zie ik veel dames al denken).

Deze Day by Day-planner maakt onderdeel uit van de grote plannertest van Twijfelmoeder. Deze test bevat de SuccesPlanner, Flow Planners Agenda, Milly Pie Planner (linnen/verticaal – karton/horizontaal), Zakenmam Agenda, Mascha Planner, Passion Planner, Day By Day en de Purpuz Planner.

Twijfel jij over je kinderwens?

december 18, 2017 /