Purpuz Planner: Nederlandse alternatief voor Passion Planner

Purpuz Planner het Nederlandse alternatief voor de Passion Planner? Dat gevoel kun je hebben. In mijn geval las ik eerst van alles over die Amerikaanse planner om eind vorig jaar de Purpuz van Clen Verkleij te ontdekken. Als je ze dan naast elkaar hebt liggen, zie je inderdaad overeenkomsten. Maar hebben niet alle planners dat? Planners draaien om het behalen van je doelen. Jij moet de planner zoeken die het beste bij je past. Wie weet is dat de Purpuz wel; ontdek het in deze review van de 2017 variant. Deze planner was zo’n succes dat de 2018 versie zelfs bij Bol.com verkrijgbaar is (als één van de enige planners die ik heb beschreven).

Op zoek naar een planner of agenda voor 2019 bekijk dan mijn overzicht met planners en agenda’s, waar je ook de nieuwste editie van de Purpuz Planner spot: de Pink Planner.

Tijdens een burn-out ging bedenker Clen Verkleij (30) in begin 2016 op zoek naar een meer effectieve agenda voor hemzelf. Toen die er niet was besloot hij er zelf een te maken. Zorgen voor meer rust, ruimte en grip op je leven; dat is het doel van deze planner. De 2017 versie was een succes. Je kunt ‘m in 2018 dus ook weer aanschaffen. Het idee is hetzelfde gebleven, dus dat ik zelf de 2017 versie review maakt geen verschil. Als deze planner je nu bevalt, dan weet ik zeker dat je in 2018 ook niet zonder kunt.

Stijlvol
Het grijze canvas in combinatie met de gouden bedrukking oogt heel stijlvol; je kunt ‘m werkelijk overal neer leggen, zonder dat je je hoeft te schamen. Past op ieder bureau; in ieder interieur. Al maakt dat ‘m ook wel een beetje een grijze muis in vergelijking met de andere planners die ik recent heb beschreven. Dit zelfde geldt ook voor de sfeer van het binnenwerk; het idee is heel sterk, maar het oogt een beetje saai. Dit is natuurlijk heel persoonlijk. Voor mij is-ie iets te grijs. Maar daarmee is het direct wel één van de enige planners in het segment die mannen zal aanspreken (en zeker ook veel dames).

Maar het gaat niet om de kleur en uitstraling; het gaat om het gebruiksgemak van de planner. En dat lijkt op het eerste gezicht wel goed te zitten. Zo is er meteen de ruimte om een moodboard te maken van de dingen die jou energie geven. Vervolgens ontdek je waarom Clen deze planner heeft gemaakt, gevolgd door onder andere het jaaroverzicht en 365 redenen voor feest (erg fijn al die feestdagen op een rijtje, dat scheelt al wat zoekwerk online: wanneer valt moederdag bijvoorbeeld?). Deze planner is perfect als agenda te gebruiken, dat zie je bij zowel de maand- als weekplanning. Het gaat hier om een gedateerde agenda, dus je ziet precies in welke week of welke dag je zit. Ideaal!

Purpuz biedt ons acht stappen, waarmee we op weg gaan naar ons doel. Clen heeft dit heel duidelijk uitgelegd. De eerste vier tools helpen je jouw dromen om te zetten naar een planbaar doel. Daarnaast zijn er twee tools die je helpen plannen en twee tools die je laten reflecteren op de voortgang naar het behalen van je doel. Achterin deze planner vind je het werkboek waar het stappenplan nog uitgebreider wordt geschreven. En je ontdekt er de Purpuz Map, Matrix, Pad + Plan (Canvas) om in te vullen. Erg handig natuurlijk, maar de hele tijd denk ik: dit zou ik er los bij willen hebben.

Zo werkt het:

  1. Je start met de Purpuz Map, waarin je je dromen gaat realiseren.
  2. Die dromen orden je vervolgens in de Purpuz Matrix, waarin je aangeeft hoe graag je iets echt wilt.
  3. Dat grote doel deel je in het Purpuz Plan vervolgens op in kleine overzichtelijke stappen.
  4. Stappen die je op volgorde zet (met daarbij hoeveel tijd het kost) met het Purpuz Pad.
  5. De stappen die je wilt zetten, werk je uit in je maandplanning.
  6. En vervolgens bepaal je je to do’s gedetailleerd in je weekplanning.
  7. Iedere dag sta je stil bij wat je hebt behaalt.
  8. En maandelijks check je de voortgang.

Zeg nu zelf; dat is toch een heel duidelijk stappenplan? Het succes bepaal je zelf; neem dus tijd voor die eerste stappen. Als je goed weet wat je wilt, wordt het nog makkelijker om de te zetten stappen te bepalen.

Laten we eens verder op die maandplanning inzoomen. Je hebt hier alle ruimte om aan te geven wat er centraal staat op een bepaalde dag. Verder is er ruimte om je doelen te noteren. En dan niet alleen zakelijk, maar ook privé. Je geeft aan welke stap het is en hoeveel tijd het waarschijnlijk kost. Dat maakt plannen makkelijker. Verder is er ruimte om aan te geven met wie je wilt afspreken, waar je naar toe wilt, schrijf je op waarmee je wilt experimenteren (klinkt spannend he) en deel je de beloning aan jezelf.

De weekplanning is opgedeeld in dagen, die van 06.00 tot 22.00 uur lopen. Voor zes, zeven en acht uur in de ochtend heb je één regeltje. Dat geldt ook voor de avond van zes tot tien uur. De tussenliggende uren zijn verdeelt over twee regels, waardoor je je afspraken per half uur kunt plannen. Je geeft je weekdoel aan; zowel zakelijk als privé. En dagelijks is er ruimte voor reflectie; bij het plusje kun je een dagelijkse overwinning noteren (wat ging er goed, waar ben je trots op of wat waardeer je aan de dag) en bij de groeifactor beschrijf je waarin je morgen kunt groeien, wat anders kan of een volgende stap in je ontwikkeling. Natuurlijk kunnen de ondernemende dames die graag hun omzet in hun planner willen noteren dit hier ook voor gebruiken. Dan kies je voor de groeifactor om je omzet op te schrijven en bij het plusteken zou je dagelijks je kilometers kunnen noteren of juist de uren die je gewerkt hebt. Ligt er ook een beetje aan wat je wilt bijhouden.

Verder bevat de weekplanning een overzicht van je to do’s voor die week. Ook hier is de splitsing tussen werk en privé weer gemaakt, waardoor je die twee met dank aan de Purpuz Planner dus ook goed in balans kunt houden. In de creatieve ruimte kun je verder alles beschrijven wat je wilt. Zo kun je ‘m bijvoorbeeld gebruiken om een aantekening te maken bij de quote van die week of bij de wekelijkse opdracht. Door alles op te schrijven en te verzamelen in deze planner ontstaat een heel waardevol boekwerk.

Aan het eind van de maand volgen dan de vragen aan jezelf. Op de linkerpagina kijk je terug naar hoe de maand is verlopen. Heb je je doelen gehaald? Heb je voldoende tijd vrijgemaakt voor je dromen? Hoe staat het met zowel de persoonlijke als zakelijke groei? En we kijken vervolgens ook naar het heden en de toekomst. Wat maakt je gelukkig? Wat betekent het bepalen van het doel voor jou. En zo zijn er nog diverse vragen. Ik vind zelf de ruimte om dit te beschrijven erg krapjes. En het is onhandig dat er geen lijntjes staan. Ik vind het belangrijk dat mijn planner er netjes uit ziet en zo wordt het een beetje een chaos. Of je moet dat heel bewust iedere keer achterin je planner in de vrije ruimte invullen. Maar ook daar heb je geen lijntjes.

Vergelijking met Passion Planner
Persoonlijk vind ik ‘m vrij sterk op de Passion Planner lijken, maar dat vind ik geen probleem. Je komt dan namelijk ook niet voor de verrassing te staan dat er mogelijk toch invoerrechten betaald dienen te worden (bij de ene gaat-ie zo door de post – zoals in mijn geval – maar ik heb ook al bij veel dames gelezen dat de Passion Planner bij de Douane er wordt uitgepikt en dan wordt deze planner nog duurder). En je hebt ‘m nog de volgende dag in huis. Dat kan via de eigen shop van Purpuz, maar ook heel eenvoudig via Bol.com. Dat-ie lekker in het Nederlands is, scheelt – zeker in mijn geval, want ik ben niet zo’n held in Engels – ook een boel tijd. En tijd besparen daar doen we dit allemaal voor. We willen rust, ruimte en meer grip op ons leven.

De planner is verkrijgbaar bij (online) boekhandels als Bol.com en design- en conceptstores. De verkoopprijs is € 34,99. Wil je eerst zelf beoordelen of het iets voor je is, download ‘m dan gratis via purpuz.com/downloads.

De Purpuz Planner maakt onderdeel uit van de grote plannertest van Twijfelmoeder. Deze test bevat de SuccesPlanner, Flow Planners Agenda, Milly Pie Planner (linnen/verticaal – karton/horizontaal), Zakenmam Agenda, Mascha Planner, Passion Planner, Day By Day en de Purpuz Planner.

Twijfel jij over je kinderwens?

december 20, 2017 /