Milly Pie Planner: kies je voor horizontaal of verticaal

Milly Pie Planners trekken direct de aandacht als ze op jouw bureau liggen. Ze zijn razend populair. Dat merk je als er in Facebook-groepen planneradvies wordt gevraagd. Aangekomen in de webshop is het dan lastig kiezen. Wordt het de horizontale of toch niet verticale variant? Op zoek naar een planner of agenda voor 2019 bekijk dan mijn overzicht met planners en agenda’s.

Ik heb ze natuurlijk beide uitgebreid beschreven.
Verticaal
Horizontaal

Agenda
Naar welke mijn voorkeur uit gaat? Ik neig persoonlijk toch heel erg naar de originele variant oftewel de verticale. Dat heeft er mee te maken dat ik de planner ook echt als agenda gebruik. Dit is hét naslagwerk waarin ik niet alleen mijn doelen schrijf, maar ook kan terugkijken naar wat ik er allemaal voor heb gedaan om het te realiseren. Waarin ik rustig kan zien hoeveel afspraken ik echt op een dag heb. En kan zien hoeveel ruimte er nog is voor nieuwe afspraken. Tijden die vol zitten, markeer ik namelijk, zodat ik er niets anders meer op plan.

Dat vind ik bij de horizontale variant toch lastiger. Kijk als je ‘m puur gebruikt om naar een bepaald doel toe te werken, dan ik het wel heel overzichtelijk. Dan wordt het een mooi document van de reis die je hebt afgelegd naar het moment dat je dat doel bereikt hebt. En dat is het mooi van het feit dat de Milly Pie Planner ongedateerd is. Heb je dat doel in één maand of al na twee maanden bereikt, dan is dat ook geen punt. Dan begin je gewoon weer opnieuw.

Voor jezelf beginnen
Daarmee vind ik de horizontale inhoud heel geschikt voor ieder die bijvoorbeeld naast zijn huidige werk, studie of juist de zorg voor het gezin ook iets voor zichzelf wil beginnen. Je wordt in de planner dan niet afgeleid door andere dingen die ook allemaal nog moeten. Da zorgt wel voor rust. Natuurlijk heb je er dan nog een agenda naast, maar dat is geen enkel probleem.

Wat zelfs zou kunnen, is dat je de inhoud van de horizontale en de verticale gaat combineren. Dan doe je een weekje vrij, en een weekje volgens de tijd. Ik heb hier zelf een collegaatje in het verzamelgebouw die bewust drie weken werkt en dan één week studietijd heeft. Dit zou voor hem dus wel werken. Wat dat betreft heb je met een ringband echt alle vrijheid.

Inspiratie
Wat de inspiratie-factor van beide planners betreft, neig ik dan weer meer naar de horizontale variant. Die braindump vind ik erg fijn. Natuurlijk kun je daarvoor in de verticale variant gewoon je notitieblaadjes gebruiken, maar als het er echt zo in staat, doe je het toch veel sneller. Dat geldt ook voor de jaarplanner en het moodboard. Taken voor deze maand en DOO this every single day… iedere maand in de planner vind ik ook een uitkomst, net als de checklist die toegevoegd zijn op verschillende inspiratie-pagina’s.

De lijstjes achterin zijn niet zo heel veel gewijzigd. Maar wat ik echt aan de makers wil meegeven is het feit dat de Thanks!-pagina best meer dan één kantje mag zijn. Nu is er maar ruimte om twee mensen te noteren, waarvan je een geweldig advies hebt gekregen. Maar eigenlijk zou dit ook na iedere maand moeten zitten. Het is goed om stil te staan bij wat mensen voor je betekent hebben. Bij mooie adviezen en tips die je misschien wel ergens online hebt gelezen. Meer van dat en iets minder koop-lijstjes zou best mogen wat mij betreft. Maar goed ik ben dan ook niet zo’n shopaholic.

Linnen of karton
Natuurlijk zitten er ook nog wat verschillen tussen de linnen- en kartonnenvariant. Zo vind ik de liniaal als bladwijzer echt een aanwinst; dat is ook niet zo’n grote verandering. Dat is wel anders met de volgende twee punten; zo heb je in de linnenversie een mooie bewaarflap achterin en kun je drie visitekaartjes kwijt. In de kartonnenversie zit een breed plastic venstertje, waarin je ook wel drie kaartjes kwijt kunt, maar dan zitten ze toch net niet zo mooi. Heb je daarentegen een afwijkende maat visitekaartje – en die zie je steeds vaker – dan past-ie nu wel.

Het gemis van de bewaarflap kun je natuurlijk ook eenvoudig oplossen. De Milly Pie Planner is A5 formaat en laten ze daar nu ook gewoon insteekhoezen voor verkopen. Dan kun je dus aan het eind van je maand daar iedere keer je bonnetjes in bewaren. Of juist andere interessante papiertjes en visitekaartjes. Ik zet het maar weer eens: met zo’n klapper als planner kun je echt zoveel kanten op.

Als ik mocht kiezen
Dan neig ik toch naar de verticale variant, waarbij ik het liefst een aantal elementen zou willen toevoegen. Ik denk dan aan de jaarplanner, het moodboard en de braindump. Misschien kunnen de makers daar nog iets mee. Ze hebben op hun site tenslotte ook al twee leuke andere downloads staan; namelijk de foodlog en mijn kasboek…

Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

= Dit artikel maakt onderdeel uit van de grote plannertest, waarin ik meerdere planners review. De planners die meedoen zijn: SuccesPlanner, Flow Planners Agenda, Milly Pie Planner (linnen/verticaal – karton/horizontaal), Zakenmam Agenda, Mascha Planner, Passion Planner, Day By Day en de Purpuz Planner.

Twijfel jij over je kinderwens?

december 13, 2017 /